Metalový kotel Brutal Assault začíná žhavit. V Josefově vystoupí Parkway Drive či Napalm Death

V pevnosti Josefov ve středu startuje čtyřiadvacátý ročník festivalu Brutal Assault, který nabídne sto třicet kapel na pěti pódiích. Do barokní pevnosti by se podle odhadu pořadatelů mělo sjet na dvacet tisíc metalových fanoušků, akce je vyprodaná. Mezi největší taháky patří australští Parkway Drive, britští Napalm Death nebo thrashmetalová ikona Anthrax.

Čtyřdenní svátek tvrdé muziky patří mezi nejprestižnější žánrová pódia v Evropě, podle pořadatelů přijíždí dvě třetiny návštěvníků ze zahraničí. Policie na svém webu uvedla, že kvůli náporu posílí v Jaroměři a okolí hlídky a bude dohlížet na dopravu na přístupových silnicích.

Hned ve středu večer zahrají Parkway Drive, jedna z hvězd letošního ročníku. Australská metalcorová formace hraje od roku 2003 a u Jaroměře představí své poslední album Reverence z roku 2018. Dalším tahákem je také americká legenda Anthrax, která je řazena do takzvané thrashmetalové velké čtyřky vedle Metallicy, Slayer a Megadeth.

Fanoušci extrémních stylů se mohou těšit na vystoupení britské legendy Napalm Death, jež dala vzniknout žánru grindcore. Dále přijedou i další žánrové ikony, třeba Hypocrisy s Peterem Tägtgrenem, švédští Meshuggah, Rotting Christ, Testament, Sodom či Carcass.

Naopak pro příznivce melodičtější hudby pořadatelé nachystali koncerty symfoniků Therion, avantgardních Diablo Swing Orchestra, progresivních Vuur, v jejichž čele stojí uznávaná nizozemská zpěvačka Anneke van Giersbergen nebo Animals as Leaders s vizionářským kytaristou Tosinem Abasim. Nedojde ale jen na metal, na pódiu se představí třeba i Carpenter Brut se svou synthwave muzikou ve stylu osmdesátých let.

Vedle hudby akce nabídne také doprovodný program včetně filmových projekcí nebo výstav. Brutal Assault původně vznikl jako malá akce na Moravě a často měnil místo konání. Přelom přišel v roce 2006, kdy díky atraktivnímu programu (přijeli například Amorphis, Dimmu Borgir, exotičtí Orphaned Land nebo Fear Factory) festival přilákal sedm tisíc fanoušků. Návštěvnost dále vzrostla, když se akce natrvalo přesunula do atraktivního areálu pevnosti Josefov.