Line-up 24. ročníku festivalu Brutal Assault je kompletní, dorazí 130 interpretů

Hudební festival Brutal Assault neláká do historické pevnosti Josefov jen na velká jména. Má především pestrý a různorodý line-up více než 130 interpretů, který fanouškům hudby otevírá obzory. Nezaměřuje se ale pouze na hudbu, nabízí i neotřelé výstavy nebo moderované rozhovory s osobnostmi scény. A právě to z něj dělá jeden z největších a nejnavštěvovanějších festivalů v Evropě.

Letošní ročník tradičního festivalu se uskuteční v josefovské pevnosti od 7. do 10. srpna. Festival si za 24 let už vybudoval dostatečně silnou pozici, kdy do vojenské pevnosti Josefov přiláká fanoušky nejen z Evropy, ale z celého světa. Dvacet tisíc návštěvníků ale neláká pouze pečlivě vybraná sestava, svou roli v tom sehrává i členitý areál pevnosti, která se i díky práci samotných fanoušků v projektu „BA sobě“ každoročně rozšiřuje o nové prostory.

Kde jinde na festivalu si tak v letním pařáku můžete sednout do příjemné kamenné vinárny, hospody nebo čajovny a sledovat hudbu z festivalové TV. Tahle lokace s přírodní tribunou naproti hlavním pódiím, spolu s kempováním za hradbami z 18. století, má prostě svou atmosféru a kouzlo.

Plakát Brutal Assault, 24. ročník
Zdroj: ČT24/Obscure Promotion

Pro 24. festivalový ročník se však pořadatelům podařilo sestavit působivý výběr. Zastoupeny jsou jak žánrové ikony (Anathema, Anthrax, Carcass, Deicide, Emperor, Hypocrisy, Meshuggah, Napalm Death, Parkway Drive, Sick of it All, Sodom, Testament nebo Therion), tak rostoucí ambiciózní jména jako Aborted, Caspian, Cult Of Luna, Decapitated, Daughters, Gorod, Jinjer, Mgła, Of Mice & Men, Thy Art Is Murder, Vulvodynia, nebo ta úplně malá, která chce Brutal Assault představit.

Jmenujme třeba thrashery Alien Weaponry, black-doomaře AuDessus, matematiky Car Bomb nebo blackaře Nordjevel. Nechybí ale ani skutečné lahůdky. Frog Leap přehrají metalové verze známých písní, Triumph Of Death v čele s T. G. Warriorem jako reinkarnace Hellhammer přehraje tvorbu této legendární kapely z osmdesátých let a obnovení pionýři avantgardy Norové Ved Buens Ende si Brutal Assault vybrali jako místo pro jedno ze svých čtyř letošních vystoupení.

Brutal Assault ale není striktně o metalu. V útrobách absinth baru se nachází jedna experimentální stage (KAL), kde hrají umělci vyznávající ambientní či elektronickou hudbu. Mimometaloví interpeti však budou okupovat i hlavní podia. Jde o synthwave spolky Carpenter Brut a Gost, neofolkový soubor Heilung, okultní rockery Coven založené koncem 70. let, hlukaře Godflesh a duo avantgardistů Diablo Swing Orchestra a Japonce Vampillia, kteří klidně zprzní i klasickou hudbu.

Brutal Assault
Zdroj: Obscure Promotion/Tomáš Tříska

Protože ale festival vně pevnosti Josefov není jen o hudbě, jako každoročně je připraven i doprovodný program. Kromě již zavedeného horor kina nabízí prostor i pro jiná temná dění. Loni to byla výstava fanzinů a výtvarná výstava Art-Brut-All, která měla ukázat, že extrém se neomezuje výhradně na hudbu. Tento projekt letos opět nebude chybět.

Novinkou je malířská výstava Christophera Szpajdela, světově známého umělce a autora snad nejvíce log na světě; včetně toho pro legendární Emperor. Kromě toho jsou připravovány moderované diskuse se zajímavými hosty a spousta dalšího.