Filmová upoutávka týdne: Našel se chybějící článek mezi člověkem a zvířetem. Vtipu se nebrání

Studio Laika, známé svými loutkovými animovanými filmy točenými metodou stop motion, se ve svém novém projektu vydává po stopách chybějícího evolučního článku. Pro hlasy postaviček snímku Missing Link sehnali slavné herce jako Hugha Jackmana nebo Zacha Galifianakise. Premiéra v českých kinech má být v dubnu.

Sir Lionel Frost sám sebe považuje za největšího světového badatele v oblasti mýtů. Ovšem nikdo z jeho kolegů z vyšší společnosti ho neuznává a jeho poslední šancí je výprava na americký severozápad, aby potvrdil existenci legendárního tvora – žijícího důkazu o primitivních předcích člověka. Jaké je jeho překvapení, když narazí na chytrou a oduševnělou bytost.

Animovaný film se sice musí obejít bez známých tváří, ale stále může disponovat známými hlasy. Sira Lionela tak namluvil Hugh Jackman, známý díky komiksové sérii X-Men, ale také filmovým Bídníkům nebo muzikálu Největší showman, kde mohl uplatnit svůj zájem o zpěv. Chybějící článek, který je tak chytrý, že dokáže i mluvit a říká se mu pan Link, pak získal hlas Zacha Galifianakise, komika spojeného například s filmem Pařba ve Vegas. Další postavičky pak namluvili Emma Thompsonová, Stephen Fry či Timothy Olyphant.

„Zachův výkon jako pan Link je nejen k popukání, ale také je krásně jemně vyvážený s nevinností a zranitelností,“ popsal režisér a scenárista Chris Butler. Jackman zase svému dobrodruhovi podle režiséra propůjčil školácké nadšení probublávající pod slupkou elegantního Angličana.

Travis Knight, který šéfuje filmovému studiu Laika, jež se výhradně soustředí na pookénkovou loutkovou animaci a pod jehož střechou Missing Link vznikal, poznamenal, že opět spojili umění s řemeslem a nejmodernějšími technologiemi, aby dosáhli něčeho, co ještě nezkusili. „Drzá komedie se proplétá s dobrodružným eposem, při čemž se podtrhuje univerzální potřeba najít místo, kam patříme,“ zmínil.

Co film, to unikát

„Je to nejpozoruhodnější věc, kterou jsme kdy udělali,“ tvrdí Knight. Při ohlédnutí do minulosti lze však namítnout, že každý jejich dosavadní film představoval pozoruhodný, originální kousek. Missing Link se od nich na první pohled liší ale třeba tím, že hlavní postavou není dítě.

Před devíti lety se studio uvedlo tajuplným příběhem z pera Neila Gaimana Koralína a svět za tajnými dveřmi, v němž se dívka s netečnými rodiči dostává do alternativní verze světa, kde je všechno zábavnější, ale také mají všichni místo očí knoflíky. Za lákavou fasádou včas objeví past. V roce 2012 přišel film Norman a duchové, na němž si Chris Butler poprvé ozkoušel režii a v němž chlapec vidící duchy pomáhá zachránit rodné město před kletbou čarodějnice.

O dva roky později následovali Škatuláci, v nichž se dítě vychovávané zvláštními podzemními tvory v krabicích seznamuje s normálním světem a musí odrazit snahu o likvidaci démonizovaných škatuláků. Dosud posledním snímkem studia Laika byl před dvěma roky Kubo a kouzelný meč, s nímž režijně debutoval šéf studia Knight. V dobrodružném filmu inspirovaném asijskou estetikou se chlapec snaží získat otcovu zbroj, aby se mohl postavit Měsíčnímu králi, který usiluje o jeho život.