V kinech se předvádí Hugh Jackman jako Největší showman

V kinech se předvádí Největší showman (zdroj: ČT24)

Podnikatel a zakladatel pojízdného cirkusu Phineas Taylor Barnum byl označován za „prince humbuků“. Už v devatenáctém století totiž uměl zorganizovat masovou reklamní kampaň ke svým cirkusovým show. Tu předvádí nyní i v českých kinech v muzikálu Největší showman, který se inspiroval životem tohoto muže. Hraje ho Hugh Jackman.

Když nemáte nic, nemáte co ztratit. Heslo, s nímž Barnum začal svou cirkusovou kariéru. Měl sen udělat neopakovatelnou show, kde hlavními hvězdami budou vousatá žena, obtloustlý muž, liliput či siamská dvojčata. 

Barnum ale nebyl jen vynikající showman a vynálezce lákavé reklamy. „Lidé ho kritizovali, že své artisty využívá. Myslím, že na začátku to tak opravdu bylo, protože potřeboval především prodat lístky. Ale opravdu se mu povedlo vytvořit rodinu a přepsal dějiny showbyznysu do podoby, jak ho známe dnes,“ říká o titulním hrdinovi jeho představitel Hugh Jackman.

Barnum má ve filmu krásnou repliku: Nikdo nic nezměnil tím, že byl stejný jako všichni. A tenhle význam se podle mě skrývá v srdci filmu. Za věci, které vás odlišují, byste se neměli stydět, měli byste je oslavovat.
Michael Gracey
režisér

Scénář k Největšímu showmanovi napsali Jenny Bicks, podepsaný pod seriály Ve znamení raka nebo Sex ve městě, a Bill Condon. Ten je známější jako režisér, ale napsal mimo jiné i filmový muzikál Chicago.

Ačkoliv tvůrci překrucují historickou realitu i idealizují hlavní postavu, Největší showman kromě vizuálního zážitku slibuje i obstojné písně, na nichž spolupracovali autoři oscarového muzikálu La La Land.