Mistr pohybu i ženského těla. Ilustrátora Konečného zlomila až kultovní superhrdinka Octobriana

Události: Ilustrátora Konečného zlomila až kultovní superhrdinka Octobriana (zdroj: ČT24)

Málem se na něj zapomnělo, pro českou ilustraci je ale stejně důležitý jako Zdeněk Burian nebo Kája Saudek. Výtvarníka Bohumila Konečného představuje výstava v pražské vile Pellé. Připomíná ho jako mistra dobrodružných ilustrací a ženské siluety.

Konečný, přezdívaný Bimba, byl krásný muž s darem od Boha. Díky němu se dostal na vrchol, talent mu ale občas zkomplikoval život, poprvé ještě na gymnáziu, když dostal trojku z chování za karikaturu profesorského sboru, tzv. Kulometnou rotu.

Kresba ale sehrála v jeho životě i pozitivní roli. „Jeho velký malířský vzor Zdeněk Burian mu na základě ní doporučil studium na Akademii výtvarných umění v Praze,“ připomněl kurátor výstavy o Konečném Jan Hosnedl.

Část karikatury B. Konečného – tzv. Kulometná rota
Zdroj: ČT24

Právě s Burianem si ho v časopisech nejdřív pletli. V jednom nad ním ale vynikal – v zobrazení ženských křivek. „Typické pro něj byly nádherné ženy označované jako pin-up girls. Byl průkopníkem tohoto stylu u nás,“ zdůraznil Hosnedl.

Bohumil Konečný měl ženskou anatomii v malíku. Jak k tomu vlastně dospěl, ukazuje skrytá část výstavy nazvaná Intimní obrazy. Ta obsahuje kresby, které jsou sice pornografické, ale anatomicky dokonalé. I pozdější „pin-upky“ kreslil Konečný nejdřív nahé a šaty přidal až pak.

Z díla Bohumila Konečného
Zdroj: ČT24

Modelem mu stála jeho žena Eva a také on sám. „On byl velmi hezký muž, a protože se měl docela rád, tak se často sám stal předobrazem svých ilustrací. Byl fenoménem na dynamické ilustrace, akce, pohyb,“ dodává kurátor. Umění pohybu zúročil Konečný například v ilustracích pro knihy svého přítele Jaroslava Foglara nebo v několika mayovkách.

Z díla Bohumila Konečného
Zdroj: ČT24

Octobriana se stala kultovní, Konečnému ale ukončila kariéru

Paradoxně to byla právě postava ženy, která mu zničila kariéru. V roce 1967 emigroval se sérií Konečného kreseb, které vytvořil spolu s Burianem, jeho přítel Petr Sadecký. A ten ilustrace zneužil: z původní hrdinky Amazony udělal Octobrianu, jejíž jméno odkazuje na Velkou říjnovou revoluci, při které se moci v Rusku ujali bolševici.

„Sadecký přidal Amazoně na čelo rudé hvězdy místo trojúhelníku. Vymyslel si mystifikaci, že Octobriana vznikla v Kyjevě v undergroundu a že je to bojovnice za pravé ideály komunismu,“ vysvětlil Hosnedl.

Octobriana se stala kultovní postavou, dodnes ji má vytetovanou zpěvák Billy Idol a David Bowie o ní chtěl natočit film. Postavy se ale Konečný už nezbavil, komunistický režim mu znemožnil publikovat. Ilustrátor ještě stihl výtvarně doprovodit obálky knih Otakara Batličky, od 70. let se ho ale všichni báli zaměstnat. Na jedné z posledních kreseb zpodobnil vše, co mu komunisté zakazovali: kovbojky, indiány a krásné ženy.

Konečného osud – aneb vše, co jsem měl rád a komunisti mi zakazovali
Zdroj: ČT24