Cuarón jako režisér, scénárista i kameraman ohromil porotu v Benátkách

Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách získalo americko-mexické drama Roma, které režíroval oscarový Alfonso Cuarón. Vítězství znamená první velkou festivalovou cenu pro společnost Netflix, která bude film distribuovat.

Film Roma nese název podle části Mexico City, kde Cuarón vyrůstal. Španělsky mluvené drama, k němuž si režisér sám napsal scénář a při jehož natáčení seděl za kamerou, označují kritici za zářivé s ohledem na jeho černobílé provedení.

Snímek se věnuje ženským postavám – Cuarónově matce a dvěma služebným, které ho pomáhaly vychovávat. Hollywoodský zpravodaj Todd McCarthy se nad Cuarónovým počinem rozplýval, podle jeho vyjádření je snímek „pohlcující koupel v nejoslnivějších černobílých obrazech, které jste kdy viděli“.

Také poznamenal, že Roma je dílo úplně jiné, než byla Gravitace se Sandrou Bullockovou a Georgem Clooneym, za niž získal Cuarón v roce 2014 Oscara. Je to zcela svěží, sebevědomý, překvapivý a nesmírně krásný film, doplnil McCarthy.

Na festivalu soutěžilo 21 snímků. Ocenění v kategorii nejlepší herec obdržel Willem Dafoe za roli Vincenta van Gogha v dramatu At Eternity's Gate. Jako nejlepší herečku porota ocenila Olivii Colmanovou, která se představila v irsko-britském historickém filmu o životě anglické královny Anny The Favourite.