Přímý přenos z Dejvického divadla a další dárky. ČT art slaví pět let a očekává fenomenální podzim

V pátek 31. srpna zahájí kulturní kanál České televize Art už šestý rok svého vysílání. Po úvodním Týdnu dárků, který nabídne sérii výjimečných premiér, se podívá na české kulturní fenomény. Zmapuje historii tří legendárních scén: Divadla Na zábradlí, královéhradeckého Divadla Drak a Divadla pod Palmovkou. Zaměří se na odkaz Františka Kupky, třicet let existence Čechomoru, význam Rolling Stones pro českou společnost nebo legendu Pavla Žalmana.

„Vznik ČT art znamenal zásadní zlom v tom, jak Česká televize začala reflektovat českou kulturu. Dnes vysíláme desetkrát více pořadů věnovaných hudbě nebo divadlu než v roce 2012 a ještě výrazněji jsme v této oblasti posílili vlastní tvorbu. Intenzivně se zaměřujeme na přenosy živého umění, které tak Česká televize uchovává ve svém archivu i pro další generace,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák. 

„Art je po pěti letech své existence kanálem s nejvyššími hodnotami divácké spokojenosti a z hlediska zásahu je v podstatě srovnatelný s ARTE nebo BBC4. To lze považovat za úspěch i doklad toho, jaký význam kultura pro diváky České televize má,“ doplňuje Dvořák.

Týden dárků

Ve vysílání ČT art se narozeninové oslavy promítnou do programu Týdne dárků, který startuje v sobotu 1. září a potrvá 9 dnů, během nichž se na obrazovce objeví série výjimečných premiér, včetně přímého přenosu hry Vzkříšení z Dejvického divadla, koncertu Vojtěcha Dyka s B-Side Bandem, Marie Callas jako Toscy v londýnské Covent Garden nebo portrétu slavného pařížského muzea D'Orsay.

Česká televize pro své diváky připravila v rámci oslav pátých narozenin ČT art dárek v podobě volných vstupů do čtyř předních kulturních institucí v Praze, Brně a Ostravě. O prvním zářijovém víkendu tak budou moci bezplatně navštívit expozice v Nové budově Národního muzea a Národní galerii v Praze, Muzeu města Brna a Galerii výtvarných umění v Ostravě.

Na podzim do divadla!

Na podzim pak ČT art nabídne portréty tří výrazných divadelních scén. Výročí vzniku Divadla Na zábradlí se bude věnovat sedmidílný cyklus, jenž provede dějinami i současností souboru, slavícího letos šedesát let od svého založení.

„Historii vyprávíme chronologicky, přičemž se ale zaměřujeme na etapy souboru, které jsou spojeny s významnými osobnostmi, jako byli Jiří Suchý a Ivan Vyskočil, Jan Grossman a Václav Havel nebo Evald Schorm či Petr Lébl. Od počátku jsme také chtěli pracovat s archivními materiály,“ popisuje režisérka cyklu Adéla Sirotková. 

V novém dokumentu Palmovka na podzim shrne ČT art i historii další stěžejní pražské divadelní scény, Divadla pod Palmovkou, kterou za sedmdesát let prošly řady významných českých herců a divadelních tvůrců.

Šedesáté výročí letos slaví také legendární královéhradecké Divadlo Drak, kterému Česká televize rovněž věnuje samostatný cyklus.

„Výhodou Artu je, že může systematicky zpracovávat témata, kterým se dříve Česká televize věnovala jen nárazově. Již na počátku vysílání, před pěti lety, jsme se rozhodli, že postupně zpracujeme historii malých i větších divadel, která výrazně zasáhla do zdejšího kulturního prostředí. Takže po Činoherním klubu, Ypsilonce, Provázku a Divadle na Vinohradech jsme se vrhli i na dvě legendární scény v Praze a Hradci Králové,“ vysvětluje výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Je to jen rock'n'roll?

Pevný prostor na ČT art zůstává i hudebnímu žánru. Na podzim například v druhé řadě hudební talk show Linka, v níž jazzový kytarista Rudy Linka představí deset výrazných osobností české hudby, jako jsou David Koller, Adam Plachetka či Karel Šíp.

Premiérové dokumenty se zaměří na třicetileté působení formace Čechomor, legendu Pavla Žalmana nebo skupinu Rolling Stones a vztah jejích členů ke svobodnému Československu, kde v roce 1990 zahráli jako vůbec první západní kapela.

„To byla neuvěřitelná rána z hvězdného nebe. Legendární Stouni tím získali status osvoboditelů, kteří k nám přijeli zatančit na definitivních troskách totalitního režimu,“ popisuje dramaturg dokumentu Rolling Stones – Je to jen rock'n'roll? Michal Utíkal.

Ve vysílání se objeví i řada unikátních koncertů, například skupiny J. A. R., původní televizní zpracování opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí nebo vystoupení držitele Ceny Thálie Radima Vizváryho. Hudební pořady doplní dokumentární cyklus Období hudební historie z produkce německé veřejnoprávní televize ZDF a francouzsko-německé ARTE.

ČT art nabídne na podzim i nový dokument Kupka – Průkopník abstraktního umění a změny čekají také na návštěvníky webu Artzóna.cz. Nově na něm naleznou videosekci, v níž se objeví pořady a videa z produkce České kultury i spřízněných kulturních institucí. Zvláštní pozornost bude věnována současné tuzemské poezii.

  • ČT art odvysílal od svého vzniku 17 650 hodin, z toho:
  • 3730 hodin hudby nejrůznějších žánrů:
    1300 hodin klasické hudby
    257 hodin oper
    114 hodin muzikálů a operet
  • 4500 hodin dokumentů:
    6350 titulů o umění
    625 snímků o historii
    470 cestopisů
  • 3500 hodin dramatických pořadů:
    2095 hodin filmů
    760 hodin seriálů – což je 73 sérií, tedy 1116 dílů
  • 748 hodin přenosů nebo záznamů divadelních představení