Fungujeme jako v boxu formule 1, říká Jiří Mádl o natáčení Na střeše

Jiří Mádl natáčí film Na střeše (zdroj: ČT24)

Jiří Mádl tráví srpen na střeše. Film stejného názvu se totiž na vršku jednoho z pražských domů odehrává, a tedy i natáčí. Původně mělo filmování začít už loni v září, práce ale zastavila nečekaná smrt Jana Třísky. V hlavní roli nakonec diváci uvidí Aloise Švehlíka.

Švehlík ve snímku hraje profesora Rypara. „Je zapšklý, zahořklý a je sám, ale to se změní,“ naznačuje herec. A právě klíčová scéna, kdy zásadní změna v učitelově životě začne, se natáčela v těchto dnech. Rypar na střeše domu, kam obvykle chodí kouřit, objeví mladého Vietnamce na útěku.  

Najít tu pravou střechu však nebylo podle režiséra a autora scénáře Jiřího Mádla snadné. Nakonec zvítězil neveliký, zato velmi členitý prostor pražského Lékařského domu. „Výhody toho, mít plac na střeše, jsem ještě nenašel,“ přiznává Mádl, „ale nevýhod je hodně. A tuží štáb. Fungujeme skoro jako v boxu formule 1. Prostě naběhneme a každý víme, co máme dělat.“

Podle původního plánu už měly být práce na filmu mnohem dál. Chystané natáčení ale loni v září zastavila tragédie. Původní představitel hlavní role Jan Tříska zemřel dva dny před první klapkou po pádu z Karlova mostu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vše se tedy muselo o rok posunout. „Už si na to vůbec nevzpomenu. Už jedeme, ten vagon pod sebou drtí jakékoli problémy a neohlíží se zpátky,“ nechce se ke krušným chvílím Mádl vracet.

Český film objevuje české Vietnamce

Jeho druhý režijní počin provází očekávání, zda se známý herec i napodruhé představí jako talentovaný filmař. Za svou prvotinu – rodinný příběh Pojedeme k moři – byl nominován na Českého lva a vyhlášen objevem roku Cenami české filmové kritiky. 

Scénář k snímku Na střeše vychází z jeho osobní zkušenosti; psát ho začal během studií ve Spojených státech, kde bydlel s ilegálním přistěhovalcem z Asie. Role mladého Vietnamce je první filmovou zkušeností pro Lukase Duy Anh Trana. „Pro mě bylo důležité, o co ve scénáři půjde, jaký to má vlastně dopad na vietnamskou menšinu,“ říká.

Na střeše je v krátké době druhý film, v němž jedna z hlavních postav pochází z vietnamské komunity v Česku. Do tohoto uzavřeného prostředí právě v kinech nahlíží také kriminálka Miss Hanoi.