Všichni (ne)jsou stejní. Kriminální Miss Hanoi seznamuje Čechy a Vietnamce

Miss Hanoi je krimipříběh z vietnamské komunity (zdroj: ČT24)

V českých kinech se představuje Miss Hanoi. Krimipříběh s tímto názvem zaujal ještě před premiérou především díky ústřední hrdince – první vietnamské policistce v Česku. Zápletka se navíc odehrává převážně v prostředí vietnamské komunity.

Neurvalý a vyhořelý detektiv Kříž dostane pověření vyšetřit vraždu v severočeském Varnsdorfu. „U svých postav mám nejraději nejednoznačnost, takže bych ho nerad označil jakoukoliv nálepkou. Chvilku je to trouba a chvilku zase překvapí tím, že není,“ představuje svou postavu herec David Novotný. 

Stopy zavedou vyšetřovatele do varnsdorfské vietnamské komunity. Aby do uzavřeného prostředí lépe proniknul, nezbývá mu než spolupracovat s místní začínající policistkou - Vietnamkou. Oba vstupují do světa, v němž vládnou pravidla obchodu, rodinných klanů a hierarchií. 

„Vietnamská komunita se snaží ukázat sebe v nejlepším světle, vždycky je to trošku propaganda. Proto mám radost z toho, že ve filmu je její obraz vyrovnaný, že ukazuje v dobrém i špatném světle obě kultury. Tak to v životě prostě je,“ říká představitelka vietnamské policistky Ha Thanh Špetlíková. Devětadvacetileté herečky si diváci mohli všimnout i v jiném českém filmu, který také nyní promítají tuzemská kina – Úsměvy smutných mužů.

Vtipy o kočkách nejsou tabu

Do snímku Miss Hanoi si dostala i nečastější česká klišé o vietnamské komunitě, především v sarkastických poznámkách kapitána Kříže, že všichni Vietnamci vypadají stejně nebo že jedí psi a kočky. Takové vtipy do scénáře paradoxně přidávala Ha Than Špetlíková. „Fungovala jsem i jako poradkyně, když jsem říkala: ‚Hele, takhle by se Vietnamec nikdy v životě nezachoval‘ nebo ‚tohle je u nás úplně tabu‘,“ potvrzuje.

Miss Hanoi je druhým celovečerním počinem režiséra a scenáristy Zdeňka Viktory. Debutoval před čtyřmi lety thrillerem Raluca. „Film ukazuje Vietnamce také z českého pohledu, ale myslím, že je to poprvé v takové šíři, kdy mohou poznat i sami sebe,“ říká Viktora v souvislosti se svou novinkou.

Štáb ji natáčel v reálných vietnamských domovech s neherci. Očekává se, že Miss Hanoi vzbudí v komunitě vlnu zájmu, proto jako první český film vstoupil do distribuce i s vietnamskými titulky.