Filmová upoutávka týdne: Gilliamův boj s větrnými mlýny je u konce. Natočil Dona Quijota

Smůla, která provázela člena Monty Pythonů Terryho Gilliama, když před dvaceti lety adaptoval příběh Dona Quijota, je pověstná. Od potíží s lokacemi po zranění hlavního herce. Gilliam tehdy film nedotočil. Svého úmyslu se ale nevzdal a nyní dílo dokončil. Film Muž, který zabil Dona Quijota bude mít premiéru na festivalu v Cannes.

Když se do příběhu bojovníka s větrnými mlýny pustil Gilliam v devadesátých letech, netušil, že naplnění vize potrvá dvě desítky let. Natáčení původního filmu od začátku ztěžovala blízkost vojenské základny, příliš nepomohla ani náhlá povodeň, která vzala kulisy, a jistým vrcholem byl zdravotní stav hlavního herce, který s dvojitou kýlou skončil v nemocnici.

Tehdejší neúspěch dokázali zužitkovat jenom Keith Fulton a Louis Pepe, kteří smolné události zachytili v dokument Ztracen v La Mancha, který byl na evropských cenách dokonce nominován na nejlepší dokument.

Terry Gilliam
Zdroj: Neil Hall/Reuters

Terry Gilliam přitom nebyl nezkušený tvůrce. Navzdory americkému původu se stal významným členem britské komediální skupiny Monty Python. Vytvořil animované pasáže v jednotlivých dílech Monty Pythonova létajícího cirkusu a spolurežíroval i celovečerní filmy Monty Python a Svatý Grál a Monty Pythonův smysl života.

Talent ale prokázal i tehdy, když jel „sólo“. Legendární je dystopická sci-fi Brazil z roku 1985 i adaptace Dobrodružství barona Prášila z roku 1988. Z poloviny devadesátých let pak pochází jeho sci-fi 12 opic s Brucem Willisem.

Filmy natočené po nešťastné zkušenosti s Donem Quijotem se už u kritiky většinou setkávaly s horším ohlasem. Platí to i pro Kletbu bratří Grimmů z roku 2003, kterou natáčel v Česku, nebo pro jeho dosud poslední snímek The Zero Theorem z roku 2013.

Quijote s jinou tváří

Nyní se Gilliamův Don Quijote konečně představí divákům. Casting však je jiný. Zatímco tehdy měli ústřední dvojici ztvárnit Jean Rochefort a Johnny Depp, v dokončené verzi si Dona Quijota zahrál Jonathan Pryce a jako muže, kterého si stařec splete se Sanchem Panzou, se představí Adam Driver.

Film Muž, který zabil Dona Quijota
Zdroj: Bioscop

S Prycem už Gilliam v minulosti spolupracoval, nejvýraznější případ je Brazil. Zato Adam Driver je vycházející hvězda poslední doby. Do povědomí se dostal seriálem Girls, velkou příležitost pak dostal se Star Wars – v nové trilogii ztvárňuje od roku 2015 ústředního zloducha Kylo Rena. Důležité role ale získal také ve filmech Jima Jarmusche Paterson a Mlčení Martina Scorseseho.

V premiéře se Muž, který zabil Dona Quijota ukáže na přehlídce v Cannes mimo soutěž jako závěrečný snímek, pokud tomu nezabrání jisté právní obtíže. Od pátého července se pak má promítat i v tuzemských kinech.