V Brně vystaví Slovanskou epopej. Bude součástí festivalu k výročí 100 let republiky

Slovanská epopej se vrátí na Moravu po šesti a půl letech (zdroj: ČT24)

Devět největších pláten Slovanské epopeje a také několik desítek plakátů od Alfonse Muchy vystaví do konce roku na brněnském výstavišti. Jako první je společně uvidí návštěvníci festivalu Re:publika 1918–2018, který začne 26. května. Město již dříve usilovalo o vystavení unikátního díla, nyní jej bude mít od Prahy poprvé zapůjčeno.

Výstava Alfons Mucha: Dva světy bude v pavilonu H brněnského výstaviště. Lidé na ní budou moci poprvé vidět společně Epopej i plakáty. Kvůli exponátům se pavilon musí upravit a klimatizovat na teplotu mezi 19 a 21 stupni. „Maximálně může být v prostorách 150 lidí, proto vytváříme rezervační systém, v němž si lidé zvolí termín podobně jako do vily Tugendhat,“ uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Existuje i návrh, že by Epopej byla trvale vystavena právě na výstavišti. Zatím ale muselo město překonávat i nesouhlas restaurátorů s převážením obrazů na festival. „Podařilo se ji však vystavit v Tokiu a věřím, že do Brna se na ni přijedou podívat turisté, kteří by jinak jeli jenom do Prahy,“ řekla pražská zastupitelka Eliška Kaplická Fuchsová (ANO).

Celý festival Re:publika 1918–2018 připomíná stoleté výročí samostatnosti a 90 let od otevření brněnského výstaviště Výstavou soudobé kultury, která se zde konala v roce 1928.

„Zorganizovat takovou akci se nabízí nejen kvůli spojitosti s událostí, díky které před devadesáti lety vznikl samotný areál výstaviště, ale také kvůli jeho poloze. Kde jinde by se akce měla konat, než na půli cesty mezi Prahou a Bratislavou,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál (ANO). 

Festival byl odborníky z cestovního ruchu už nyní oceněn jako nejlepší oslava letošního významného výročí. Získal první místo v prestižní anketě TTG Travel Awards.

Festival každodennosti

Kromě vystavení Slovanské epopeje budou součástí programu i další dlouhodobé projekty. Lidé třeba mohou zasílat své fotografie a sdílet tak takzvanou historii každodennosti. „Takové příběhy mohou být často nabitější než životopisy slavných osobností,“ uvedl kreativní ředitel festivalu Pavel Anděl s tím, že z nich vznikne veřejně přístupná databáze

S posledním dnem festivalu, kterým je 17. červen, neskončí ani největší československé rande EX:PO. Umělkyně Kateřina Šedá se na něm pokusí seznámit 1918 osamělých lidí. Na festival se mohou lidé přijít podívat zdarma, zpoplatněna budou pouze představení Dance Brno 100 a právě výstava Slovanské epopeje.

Epopej měla úspěch v zahraničí, doma se jí zabývá soud

Epopej je soubor dvaceti velkoformátových pláten, které Mucha vytvářel v letech 1912 až 1926 a představují obrazy z dějin slovanských národů. Dokončený cyklus byl poprvé jako celek představen na podzim 1928 ve Veletržním paláci v Praze. Od 50. let minulého století byly obrazy na zámku v Moravském Krumlově a v roce 2011 zamířily do pražského Veletržního paláce.

Loni se poprvé celé dílo vystavovalo v zahraničí. Expozice v Tokiu se stala třetí nejnavštěvovanější výtvarnou výstavou na světě. Praha pro epopej hodlá vybudovat samostatný prostor, zároveň ale čelí sporu o vlastnictví díla. Loni v říjnu pražský městský soud pravomocně potvrdil, že cyklus náleží Praze, nikoli rodině Alfonse Muchy. John Mucha proti verdiktu podal dovolání k Nejvyššímu soudu.