Filmová upoutávka týdne: Dívky s vražednými úmysly. A Yelchin v poslední roli

Drama s černým humorem Thoroughbreds o nebezpečném plánu na vraždu nevlastního otce spojuje dvě vycházející herecké naděje – Anyu Taylor-Joyovou a Olivii Cookeovou. Představuje  také poslední filmovou roli Antona Yelchina.

Kamarádky z dětství Lily a Amanda se po letech, kdy vyrůstaly odděleně, znovu shledají na connecticutském předměstí. Zatímco z Lily se stala opečovávaná, zbohatlická dívka navštěvující prestižní školu, Amandě je vlastní ostrovtip, absence emocí, ale i vyčlenění z kolektivu.

Dvojici spojí to, jak Lily opovrhuje svým despotickým nevlastním otcem. Vzklíčí nápad na jeho vraždu.

Kritici film Thoroughbreds (thoroughbred v překladu znamená plnokrevník nebo ušlechtilý) přirovnávají k filmům Americké psycho s Christianem Balem nebo Smrtícím atrakcím s Winonou Ryderovou.

Podobnost lze ale najít i s Nebeskými stvořeními od Petera Jacksona z poloviny devadesátých let, kde dvě dívky zavraždí jednoho z rodičů. Tento film je důležitý i tím, že poprvé představil Kate Winsletovou, která se od té doby vypracovala mezi nejvýraznější herečky se sedmi nominacemi na Oscara a jedním proměněným vítězstvím.

I když Thoroughbreds nezvolilo pro ústřední dívčí duo neznámé tváře, obsadilo začínající herečky, které mohou v budoucnu ještě hodně dokázat. Anya Taylor-Joyová má za sebou nevšední horor Čarodějnice, účast na loňském comebacku M. Night Shyamalana nazvaném Rozpolcený a za rok by se měla představit i v hororovém komiksu Noví mutanti.

Režisér Cory Finley s herečkami Olivií Cookeovou (vlevo) a Anyou Taylor-Joyovou
Zdroj: Facebook Focus Features

Olivia Cookeová má za sebou také několik filmů, z nichž nejvýraznější je nezávislá dramedie Já, Earl a holka na umření, v níž ztvárnila titulní smrtelně nemocnou dívku. Podobně jako Taylor-Joyové se ale i jí rýsuje jeden větší projekt. Už tento měsíc se objeví ve Spielbergově sci-fi snímku Ready Player One: Hra začíná, který je adaptací kultovní knihy odehrávající se zčásti ve virtuální realitě.

Naposledy s Yelchinem

Pro herce Antona Yelchina je však Thoroughbreds posledním filmem, který natáčel, než v červnu 2016 nečekaně zemřel. Příčinou smrti mladého herce se podobně jako v případě hvězdy série Rychle a zběsile Paula Walkera stala autonehoda.

Yelchin se narodil v roce 1989 v Rusku, ale ještě téhož roku s ním jeho rodiče emigrovali do Spojených států. Jeho herecká kariéra se tak pojí s americkou tvorbou. Navzdory mladému věku se mu podařilo získat role hned ve dvou velkých franšízách. První, která ale byla jednorázová, byla ve snímku Terminator Salvation, kde ztvárnil Kylea Reese. Neúspěch filmu ale zarazil natáčení dalších příběhů zasazených do postapokalyptické budoucnosti.

Anton Yelchin
Zdroj: Tony Gentile/Reuters

Druhá série byla úspěšnější – šlo o restartovanou filmovou verzi populárního Star Treku. První dva díly režíroval J. J. Abrams, třetí část pak Justin Lin. Yelchin zde zužitkoval svůj původ – ztvárnil totiž ruského člena posádky vesmírné lodi Čechova. Poslední díl šel do kin krátce po Yelchinově úmrtí a v závěrečných titulcích na něj film vzpomněl.

Thoroughbreds zřejmě budou úctyhodnou tečkou Yelchinovy filmografie. Film, který je režijním a scenáristickým debutem Coryho Finleye, sice bude mít v Americe premiéru teprve teď, první diváci se s ním ale seznámili už loni na festivalu Sundance a recenzenti zatím vyjadřují spokojenost v 86 procentech případů.