Filmová upoutávka týdne: Spielberg se noří do virtuální reality a oživuje popkulturní legendy

Režisér Steven Spielberg je sice už sedmdesátník, ve své kariéře ale nepolevuje. V krátkém sledu do kin uvádí hned dva filmy. Nejdřív to bylo historické drama s oscarovými ambicemi Akta Pentagon, hned po něm ale přijde vědeckofantastické dobrodružství ve virtuální realitě nazvané Ready Player One: Hra začíná. Oba filmy by nemohly být rozdílnější a přitom tak typické pro jeho filmografii.

Děj nového Spielbergova filmu je zasazen do roku 2045, kdy svět trpí přelidněním, znečištěním a klimatickými změnami. Útěk od skutečnosti nabízí rozsáhlý virtuální svět OASIS. Platí to i pro osiřelého teenagera Wadea Wattse. Nečekaný impuls přinese smrt stvořitele OASIS Jamese Hallidaye. Pro hráče totiž připravil jedno poslední překvapení. Komu se podaří najít určitý ukrytý objekt, získá spoustu peněz i kontrolu nad OASIS, což se samozřejmě nelíbí těm, kteří vidí OASIS jako značný zdroj ekonomické prospěchu.

Tye Sheridan jako Wade Watts ve filmu Ready Player One
Zdroj: Warner Bros.

Příběh filmu Ready Player One není původní, ale vychází z knižní předlohy Ernesta Clinea z roku 2011, z níž se díky plejádě popkulturních odkazů stihla stát kultovní záležitost pro fanoušky filmů a počítačových her.

Kniha narážela i na tvorbu Stevena Spielberga. Právě on se přitom stal režisérem filmové podoby. Bude tak odkazovat sám na sebe? Spíše ne, v raných fázích příprav filmu totiž prohlásil, že film se vyhne jeho výtvorům.

Automobil DeLorean známý z Návratu do budoucnosti
Zdroj: Warner Bros.

Na druhou stranu je kniha přeplněna tolika odkazy, že filmaři měli stále dost z čeho vybírat, aby zachovali smysl a ducha předlohy. Z nejznámějších motivů to jsou Hvězdné války, Krotitelé duchů, Pán prstenů, Tron nebo Železný obr. Svou roli bude ale mít i legendární vůz z Návratu do budoucnosti, přestože u tohoto snímku figuroval Spielberg jako jeden z producentů.

Část filmu, která se odehrává ve virtuální realitě, byla vytvořena pomocí počítačových triků. Vznikly i rozsáhlé bitevní a závodní scény, z nichž upoutávka nabízí střípky. Spielberg při jejich komponování mohl vycházet z dřívějších zkušeností – ať už šlo o revoluční triky v Jurském parku, nebo jeho první kompletně animovaný film Tintinova dobrodružství.

Mark Rylance zůstává se Spielbergem

Část filmu se ale odehrává i v běžném světě. Do hlavní role Wadea tak byl obsazen Tye Sheridan. Do filmové branže Sheridan poprvé pronikal s filosofickým dramatem Terrence Malicka Strom života, ale zatím největší příležitost oslovit diváky měl předloni s filmem ze série X-Men s podtitulem Apokalypsa.

V Ready Player One mu bude sekundovat Olivia Cookeová, zatímco protivníkem bude Ben Mendelsohn, australský herec, který předloni ztvárnil padoucha v odbočce série Star Wars pojmenované Rogue One a teď v kinech zosobňuje anglického krále Jiřího VI. v dramatu Nejtemnější hodina.

Tye Sheridan a Olivia Cookeová
Zdroj: Warner Bros.

Spielberg ale nemohl v rámci castingu vynechat Marka Rylance, který byl donedávna typicky divadelní herec, jehož filmová kariéra zůstávala ve stínu. Spielberg mu však dal před několika lety jedinečnou příležitost ve svém filmu zasazeném do éry studené války Most špionů, za což byl Rylance oceněn na Oscarech. Se Spielbergem pak spolupracoval i na dalším filmu, kde se s pomocí digitálních triků proměnil v Obra Dobra. V Ready Player One ztvárnil tvůrce OASIS Hallidaye.