Chtěl na Hrad, nakonec ovládne kina. Lobbista Tonda Blaník točí celovečerní film

Prohlášení Tondy Blaníka k filmu (zdroj: Negativ)

Pravda a láska dnes vítězí už jen ve filmu. Proto Tonda Blaník místo na Hrad míří do kina. O příběhu fiktivního lobbisty vznikne celovečerní snímek Prezident Blaník. Jak by Česká republika s takovou hlavou státu vypadala, zjistí diváci 1. února.

V kampani Blaník sliboval například máslo a lithium do každé rodiny nebo korupci dostupnou pro všechny. „Kvůli Žížalovi jsem nestihl včas odevzdat všechny vaše podpisy. Naštěstí ti dva troubové nejsou jediní na světě, ozvali se jiní, že o mně chtějí točit film,“ vysvětlil ve svém prohlášení Blaník, proč se nakonec mezi prezidentskými kandidáty neobjeví.

Nicméně celovečerní snímek je příběhem o jeho kandidatuře. „Ve filmu mimo jiné reagujeme na aktuální průběh prezidentské volby. Hlavní hrdina v podání Marka Daniela se ocitá mezi skutečnými kandidáty na prezidenta, část scénáře tak vzniká za pochodu,“ prozradil režisér Marek Najbrt.

Tonda Blaník a Žížala mají stejně vřelý vztah jako Andrej Babiš a jeho „markeťák“ Marek Prchal
Zdroj: Negativ

Najbrt je spoluautorem i oblíbeného internetového satirického pořadu Kancelář Blaník. Stejně jako spoluscenáristé filmového příběhu Tomáš Hodan, Robert Geisler, Jan Bartes a Benjamin Tuček. O koprodukci se podělily Česká televize, Negativ a Seznam.cz.

Hlavní zápletku tvůrci neplánují prozradit do poslední chvíle. Slibují ale, že humor a nadsázka chybět nebudou a – navzdory chybě při odevzdávání podpisů – ani Blaníkovi poskoci Žížala a Lenka, tedy Michal Dalecký a Halka Třešňáková. Finance na film chtějí tvůrci získat i prostřednictvím crowdfundingu, projekt spustí příští týden.

Prezident Blaník
Zdroj: Negativ

Narodil se v roce 1971 v Praze. Vzdělání: Studoval Fakultu stavební na pražské ČVUT, nedokončil ji ale kvůli sametové revoluci. Vysokoškolské vzdělání získal až v roce 2011 na VŠD Sládkovičovo, Fakulta verejnej politiky a verejnej správy. Profesní zkušenosti: Působil jako investiční konzultant v oboru kupónové privatizace na začátku 90. let, od roku 1993 do současnosti je lobbistou na volné noze. Oblíbený nápoj: káva. Oblíbené oblečení: dobré boty. Oblíbená hudba: Karel Kryl, Bob Dylan, Lenka Filipová. (zdroj: Prezident Blaník)

Prezident Blaník
Zdroj: Negativ