Ve Stockholmu vyhlásili vítěze Nobelovy ceny za literaturu

Ve Stockholmu byla ve čtvrtek vyhlášena Nobelova cena za literaturu. Laureátem se stal britský spisovatel japonského původu Kazuo Ishiguro. Oznámení jména vítěze bylo možné od 13:00 sledovat on-line. Vloni se laureátem stal americký hudebník a básník Bob Dylan.

Patrně nejslavnějším dílem Kazua Ishigura je román Soumrak dne, který vyšel i v češtině. Dočkal se také známého zfilmování v hlavních rolích s Anthonym Hopkinsem a Emmou Thomsonovou. Laureáta vyhlásila Švédská akademie hodinu po poledni ve Stockholmu.

Záznam vyhlášení laureáta zde:

Loňské rozhodnutí Švédské akademie udělit Nobelovu cenu za literaturu americké hudební legendě Bobu Dylanovi vyvolalo rozporuplné reakce a do značné míry šokovalo literární veřejnost. Letos akademie volila spíše tradičně, tedy váženého britského romanopisce.

Nobelova cena za literaturu
Zdroj: ČT24/Nobelprize.org

Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii dostali už v pondělí vědci Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young, jejich výzkum přispěl k pochopení cirkadiánního rytmu. V úterý dostali Nobelovu cenu za fyziku Rainer Weiss, Barry C. Barish a Kip S. Thorne – měli klíčovou roli v objevu gravitačních vln na detektoru LIGO.

Nobelovu cenu za chemii obdrželi ve středu od stockholmského Karolinského institutu vědci Jacques Dubochet, Joachim Frank a Richard Henderson. Jejich výzkum se podíval do nitra buňky, což umožňuje sledovat život na zatím nejmenší možné úrovni.

V pátek bude znám nositel Nobelovy ceny za mír. Příští pondělí se svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii.