V Deadtownu není mrtvo. Bratři Formani tu zahajují nový festival

Trailer: Deadtown (zdroj: Divadlo Bratří Formanů)

Divadlo Bratří Formanů nastudovalo po deseti letech nové představení. Belgická ministryně kultury o této novince prohlásila, že bylo lepší než všechno, co viděla na filmovém festivalu v Cannes. „Wild West Show“ Deadtown nyní po úspěšných uvedeních v Evropě přivezli i do Prahy. Tuzemskou premiérou na smíchovské náplavce zároveň ohlásili první ročník nového festivalu Arena.

Novou letní přehlídkou, jejíž program potrvá do 14. do 18. června, Formani navazují na provoz divadla Smíchovská Arena, které na stejném místě fungovalo už za Rakouska-Uherska. Na jeho jevišti vystupoval i Vlasta Burian. Premiéra nové inscenace je tak novým začátkem divadelní tradice.  

Děj představení na pomezí divadla a němého filmu se odehrává na Divokém západě v době zlatokopů, stejně tak i v Praze v časech nových technických objevů - filmu, fotografie nebo fonografu. „Představení je poctou průkopníkům, kteří v té době položili kořeny pro to, abychom my dneska mohli dělat svoji práci,“ vysvětlil Petr Forman. Deadtown budou divadelníci v Česku hrát i po skončení festivalu, až do konce června.

Bratři Formanovi nastudovali po 10 letech nové představení (zdroj: ČT24)

Festival Arena nabídne také koncerty na souši i na lodi, tančírnu nebo dílny pro děti. Z produkce Divadla Bratří Formanů jsou na programu představení Aladin a JURI - kosmonaut. V dalších ročnících by divadelníci vedle svých aktivit rádi prý představili i tvůrce a projekty, s kterými se setkali na cestách nebo je inspirují.