Skupina J.A.R. si od sebe odpočinula a vydala album Eskalace dobra

Skupina J.A.R. vydala album Eskalace dobra (zdroj: ČT24)

Česká funky legenda J.A.R. po šestileté pauze vydala nové album Eskalace dobra. „Dali jsme si od sebe pauzu, abychom si byli vzácní, těšili se na sebe, pět let jsme nic nedělali a pak jsme se na to vrhli,“ říká zpěvák a autor textů Oto Klempíř, který byl hostem Událostí v kultuře.

Autorsky se na nové desce hudbou podílel především Roman Holý, texty psal zejména Klempíř. „Jednou jsem četl, že David Bowie udělal texty na jednu desku tak, že rozstříhal různé svoje práce, zamíchal to v klobouku, a co vytáhnul, to zazpíval. A nestydím se přiznat, že jsem tentokrát také kombinoval různé dlouhé texty do jiných kratších sdělení. Tím to možná dostalo ten šmrnc,“ uvedl Klempíř v Událostech v kultuře.

Nemá nižádný význam chtít být stále mlád

Deska Eskalace dobra obsahuje kromě jiných písně Hlídá nás satelit, Žárlíme na Romana, Nemá nižádný význam chtít být stále mlád, Když ti před Moskvou dojde pervitin nebo Sentimentu záchvat.

Kapela desku pokřtí 20. dubna v pražském Lucerna Music Baru. Vzhledem k dalším závazkům členů skupiny však nepočítá s velkou koncertní aktivitou. Po křtu má v plánu asi desítku vystoupení, mezi nimiž nebude chybět tradiční Lucerna 17. listopadu v den výročí vzniku kapely.

Skupina J.A.R. vznikla 17. listopadu 1989. Sestavu tvořil v té době autor hudby Roman Holý a duo raperů Oto Klempíř a Michael Viktořík. Vedle nich a zpěváka Dana Bárty tvoří současnou sestavu Miroslav Chyška (kytary), Pavel Bady Zbořil (bicí), Robert Balzar (baskytara), Filip Jelínek (trombon), Radek Kašpar (saxofon) a František Kop (saxofon).

Kapela vydala mimo jiné oblíbené desky Frtka (1992), Mydli-to! (1994), Mein Kampfunk (1997), Homo Fonkianz (1999), Nervák (2002), Armáda špásu (2006) nebo Dlouhohrající děcka (2011).

Vydáno pod