Filmová upoutávka týdne: Edgar Wright túruje motor. Pojede se rychle a vtipně

Expert na zběsilou komedii preferující brakové žánry Edgar Wright letos uvede do kin svůj nejnovější projekt. Poté, co neslavně skončila jeho spolupráce s Marvelem na jejich nejmenším superhrdinovi, se pustil do filmu o zločincích a jednom výtečném řidiči, který se jmenuje Baby. Do českých kin přifrčí koncem srpna.

Brit Edgar Wright je téměř neodmyslitelně spjat s hereckou dvojicí Simon Pegg a Nick Frost, s nimiž spáchal populární trilogii, která začala variací na zombie horory Soumrak mrtvých, pokračovala přes policejní buddy snímek Jednotka příliš rychlého nasazení a zakončila ji sci-fi s mimozemskou invazí U Konce světa.

Každý kus byl originální, a vedle zmíněného tvůrčího trojlístku je spojoval i velký smysl pro humor a unikátní akční stránka, která se projevovala ve zběsilém střihu, i když se třeba jen točilo pivo, nebo se hrdinové filmu ocitli v nejkratší filmové honičce všech dob.

Edgar Wright, Simon Pegg a Nick Frost
Zdroj: Dan Steinberg/ČTK/APInvision

Ve svém nejnovějším snímku Baby Driver se Edgar Wright musel opět obejít bez svých tradičních kumpánů. Poprvé to bylo při adaptaci komiksů o Scottu Pilgrimovi v roce 2010. I bez nich si však zachoval svůj výrazný rukopis.

Podruhé mohl bez Pegga a Frosta proniknout i do světa velké hollywoodské produkce, když pracoval na superhrdinském Ant-Manovi, ale rozpory s vedením studia Marvel nakonec vedly k jeho nahrazení na pozici režiséra. Jeho dalším samostatným projektem se tak stal až Baby Driver.

Žádný Dudlíkátor. První recenze jsou nadšené

Navzdory názvu film nejde ve šlépějích Policajta ze školky s Arnoldem Schwarzeneggerem nebo Ochránce Vina Diesela (film je také znám pod názvem Dudlíkátor). „Baby“ v názvu totiž je jménem/přezdívkou hlavní postavy řidiče, který svůj vůz ovládá s mistrovskou zručností, přičemž mu v jeho šikovných až šílených jízdách dost pomáhá muzika, kterou téměř nikdy nepřestává poslouchat.

Neživí se ale jako profesionální závodník nebo šofér limuzíny. Jeho služeb využívá skupina kriminálníků pod vedením Kevina Spaceyho, vůči němuž má Baby nějaký dluh. Baby už by chtěl ale s tímhle životem skončit, zvlášť když se potkal s Deborah, do níž se zakoukal.

Lily Jamesová a Ansel Elgort ve filmu Baby Driver
Zdroj: Sony Pictures/ČTK/ZUMA

Babyho ztvárnil Ansel Elgort, který se v prvním filmu objevil teprve před čtyřmi roky, ale už si stihl vydobýt určitou popularitu účinkováním v úspěšné adaptaci romantické knihy pro dospívající Hvězdy nám nepřály. Jeho novou lásku ve filmu Baby Driver pak ztvárnila Lily Jamesová, které nastartoval kariéru hlavně seriál Panství Downton, už si ale stihla zahrát i Popelku v nové hrané adaptaci od Disneyho.

Baby Driver si už odbyl premiéru na filmovém festivalu v americkém Austinu SXSW a doprovází ho více než nadšené ohlasy. Na agregátoru recenzí Rotten Tomatoes jsou zatím samé kladné recenze s průměrným hodnocením 8,5 z 10.