Nabarvené ptáče zaujalo Skarsgårda i Keitela. Zahrají si ve filmu Václava Marhoula

Herci Stellan Skarsgård a Harvey Keitel přijali nabídku od režiséra Václava Marhoula na účinkování v jeho novém filmu. Pustil se do adaptace světově proslulého románu Jerzyho Kosińského Nabarvené ptáče. Krutý příběh o židovském chlapci začne po osmi letech příprav točit s podporou České televize a rozpočtem necelých 170 milionů korun příští týden.

Ve své prvotině Kosiński zpracoval své vlastní zkušenosti a traumata, kvůli židovskému původu se musel během druhé světové války skrývat na polském venkově. Stejně jako hrdina Nabarveného ptáčete, který je bez ohledu na dětskou nevinnost vystaven nepřátelskému světu, v němž platí jen místní pravidla a předsudky. Setkává se jen se strachem, opovržením a krutostí. Syrový příběh po vydání v roce 1965 vyvolal kontroverze, ale také velký ohlas. 

„Román Nabarvené ptáče mě svého času zasáhl natolik, že jsem se v polovině roku 2008, po dokončení celovečerního filmu Tobruk, rozhodl vyvinout veškeré své úsilí a um na to, abych získal filmová práva právě k tomuto dílu. To se nakonec podařilo,“ uvedl k začátku náročného projektu Václav Marhoul. Nabarvené ptáče je jeho třetím celovečerním snímkem – po válečném Tobruku a parodii na detektivky drsné americké školy Mazaném Filipovi.

Tvůrci na filmovém trhu v Cannes
Zdroj: Silver Screen

Hrají: Stellan Skarsgård, Harvey Keitel aj.

Scénářem k Nabarvenému ptáčeti přesvědčil nejen porotu Ceny Krzysztofa Kieślowského na festivalu v Cannes, ale také filmové hvězdy. Nabídku zahrát si v jeho filmu už přijal švédský herec Stellan Skarsgård, známý z filmů Prolomit vlny nebo Dobrý Will Hunting, a německý herec Udo Kier, kterého čeští diváci asi nejvíce znají z hororového seriálu Království.

Písemně svůj zájem potvrdil Harvey Keitel, kterého Češi mohli potkat předloni na festivalu v Karlových Varech, kam přijel představit tehdejší novinku Paola Sorrentina Mládí. „Zbývá se jen domluvit na přesném termínu,“ podotkl Marhoul.

Představitel hlavní role Petr Kotlár
Zdroj: Silver Screen

Hlavní roli svěřil devítiletému Petru Kotlárovi. V koprodukčním filmu se objeví i herci z Polska a Ukrajiny, z českých jsou v obsazení uvedeni Petr Vaněk, Filip Kaňkovský nebo Jitka Čvančarová.

Natáčení je rozděleno na sedm částí, první klapka padne příští týden. „Pak 18. března letíme na Ukrajinu, kde budeme do Velikonoc. Film budeme realizovat až do června 2018. Ukrajina je první fáze, potom točíme několikrát v České republice a v červnu příštího roku končíme v Polsku,“ prozradil režisér. Nabarvené ptáče se rozhodl natočit černobíle.