Říkal mi indiáne, vzpomíná na Antonína Dvořáka jeho přítel z pobytu v Americe

Nejraději mne tituloval indiánem, vzpomíná na Antonína Dvořáka člověk, který k němu měl v Americe asi nejblíže - houslista a violista Josef Jan Kovařík. Tato věta dala také název jeho vzpomínkám na známého českého skladatele. Autorkami edice jsou kurátorky Veronika Vejvodová a Kateřina Nová, druhá z nich o Kovaříkových vzpomínkách více prozradila v rozhovoru.

Dvořák v Novém světě pobýval pět let (1892–1895). Jak se seznámil s o generaci mladším Josefem Janem Kovaříkem?

Kovařík se narodil v Americe, nicméně pocházel z české muzikantské rodiny a jeho otec se rozhodl ho v osmnácti letech poslat studovat housle na pražskou konzervatoř. S Dvořákem se seznámil právě v Praze, v knihkupectví Ferdinanda Urbánka na dnešní Národní třídě, kam Dvořák často docházel podívat se na nové hudebniny. Slovo dalo slovo, Dvořáka zaujalo to, že mladý Kovařík je z Ameriky, a požádal ho, zda by ho nedoprovázel při jeho procházkách a nepomohl mu trochu vylepšit angličtinu. 

Kovařík pořídil první opis Dvořákovy deváté symfonie Z Nového světa. Byl u jejího vzniku i na premiéře v Carnegie Hall. Jak na to vzpomínal?

Premiéra Novosvětské symfonie byla událost velkého kulturního významu. Konala se 15. a 16. prosince 1892 a oba koncerty byly beznadějně vyprodány. Kovařík pořídil její první a jediný opis, který byl posléze zaslán do Evropy Dvořákovu vydavateli, a rukopis tak zůstal uchován.

Rozhovor s Kateřinou Novou o knize (zdroj: ČT24)

Kniha s podtitulem „Americké vzpomínky na Antonína Dvořáka“ vyšla i v angličtině. Byl Dvořák v USA, řečeno dnešním jazykem, ve své době celebritou? 

V Americe ne, ale byl rozhodně celebritou evropské úrovně. I to byl jeden z důvodů, proč se zakladatelka národní konzervatoře hudby v New Yorku Jeanette Thurberová rozhodla právě Dvořáka pozvat, aby se stal ředitelem této instituce. Hledala někoho, kdo má evropské renomé. 

Dnes Dvořák v Americe populární je?  

Velice. Je zájem o jeho skladby, nejen v Americe. Kupříkladu za pár dní proběhne premiéra jeho Rusalky v Metropolitní opeře. U příležitosti této premiéry pražské Národní muzeum uspořádalo výstavu, kde mají návštěvníci možnost vidět i originální rukopis této opery. Bude se konat v Českém centru v New Yorku.