Martin Scorsese představil očekávané Mlčení

Martin Scorsese představil své Mlčení (zdroj: ČT24)

Režisér Martin Scorsese představil snímek Silence (Mlčení), na kterém pracoval bezmála třicet let. Historické drama, o kterém kritika dopředu mluví jako o filmové události nového roku, si odbylo světovou premiéru. Slavnostní premiéra snímku, jehož tématem je víra a pochybnost,  se uskutečnila na konci listopadu ve Vatikánu.

Snímek se odehrává v polovině sedmnáctého století v Japonsku, které je zcela uzavřené kontaktu se západními mocnostmi. Křesťanství je zde postavené mimo zákon a křesťané musí svou víru skrývat.

Dva portugalští jezuité, Rodrigues (Andrew Garfield) a Garupe (Adam Driver), se vydávají do zapovězené země s extrémně nebezpečným cílem: najít svého učitele, otce Ferreiru (Liam Neeson), který se údajně zřekl víry.

„Film zobrazuje zdánlivou neschopnost lidských bytostí různých ideologií žít společně bez násilí. To je zjevně něco, co provází lidstvo od počátku věků,“ uvažuje herec Andrew Garfield, který v poslední době zazářil ve válečném filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny.

Historické drama Mlčení natočil oscarový režisér Martin Scorsese (Skrytá identita, Vlk z Wall Street) podle stejnojmenného románu od japonského spisovatele Šúsaku Endó.

S předlohou se setkal na konci osmdesátých let, kdy knihu dostal od newyorského arcibiskupa. „Řekl mi, mám tady pro tebe knihu, měl by ses na ni podívat. Že prý obsahuje esenci toho, o čem pojednávají moje filmy, ale jde hlouběji,“ vypráví Scorsese.

Od té doby přemýšlel o tom, jak myšlenkově náročnou knihu převést na plátno. Jen scénář připravoval dlouhých patnáct let. Téměř tříhodinový výpravný snímek nakonec natáčel na Tchaj-wanu. K českým divákům se film Mlčení dostane v polovině února.