Filmová upoutávka týdne: Scorsese zamířil z New Yorku do Japonska

Vlk z Wall Street s Leonardem DiCapriem před třemi roky uchvátil kritiky i diváky a opět ukázal, že je Martin Scorsese velikánem amerického filmu. Na další snímek si ale filmoví nadšenci museli počkat. Na konci roku v Americe a v lednu příštího roku i v Česku si odbude premiéru jeho nová historická freska s názvem Silence (Mlčení), v níž budeme sledovat dvojici mladých jezuitských mnichů na výpravě do nepřátelského Japonska.

I když je pro Martina Scorseseho typické protloukat se newyorskými uličkami a vyprávět o životech mafiánů, gangsterů či kriminálníků (Oscara dostal až za Skrytou identitu), někdy je dobré vymanit se z nebezpečného stereotypu. V případě Silence míří až do sedmnáctého století a za moře do Japonska. Adaptuje přitom román, který napsal Šúsaku Endó v šedesátých letech minulého století a který už jednou převedli na plátno sami Japonci.

Ve středu pozornosti jsou dva jezuité v podání Andrewa Garfielda a Adama Drivera, kteří hledají učitele, jenž zmizel v Japonsku, což v té době není země vstřícná vůči křesťanství. Naopak jejich víra je zde postavená mimo zákon. Film si tak bude klást otázky po víře a utrpení, čímž se může přiblížit Scorseseho biblickému snímku Poslední pokušení Krista.

Režisér Martin Scorsese
Zdroj: Reynaud Julien/ČTK/ABACA

Jezuitou jednou, proč ne znovu

Andrew Garfield se letos předvedl i v kriticky dobře hodnoceném filmu z druhé světové války o odpůrci násilí Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny. Víc lidí ho ale zná díky dvěma dílům komiksového Spider-Mana. Adam Driver se pak stal jednou z hlavních postav nové trilogie Star Wars, byť velkou část loňské sedmé epizody strávil pod maskou.

Zajímavostí je, že Liam Neeson, který ve filmu Silence ztvárňuje jejich učitele, si už jednou zahrál jezuitského misionáře, a to před třiceti lety v oslavovaném snímku Rolanda Joffého Mise. V něm ale pomáhal šířit víru v Jižní Americe.