Freddie Mercury dostal k nedožitým sedmdesátinám vlastní asteroid

Zpěvák kapely Queen Freddie Mercury dostal k pondělním nedožitým sedmdesátinám neobvyklý dárek. Byl po něm pojmenován asteroid. Na webu to oznámil jeho bývalý spoluhráč Brian May. Pražské Hard Rock Cafe se tradičně zapojí do akce Freddie For A Day, která má za úkol vybrat prostředky na boj s nemocí AIDS, na kterou Mercury zemřel.

Vesmírné těleso o průměru 3,5 kilometru se pohybuje na dráze mezi Marsem a Jupiterem a jeho nový název už oficiálně schválila i Mezinárodní astronomická unie (IAU). Asteroid s číslem 17473 byl objeven už v roce 1991 a nyní nově ponese jméno Freddiemercury. IAU tím podle Maye uznala Mercuryho „mimořádný světový význam“.

Brian May, který v roce 2007 získal v oboru astrofyziky doktorát na londýnské Imperial College, už svůj asteroid má. Roku 2008 po něm bylo pojmenováno vesmírné těleso s číslem 52665.

Benefiční koncert proti AIDS

Mercuryho nedožité narozeniny si připomínají také čeští fanoušci. Hard Rock Cafe Praha se v pondělí večer tradičně zapojí do celosvětové akce Freddie For A Day. Benefiční koncert má za úkol vybrat prostředky pro nadaci Mercury Phoenix Trust, založenou několika členy kapely Queen, na boj s AIDS a HIV. Během večera zahraje revivalová kapela Queenie.

Organizátoři zároveň vyzývají diváky, aby dorazili v kostýmu nebo s knírem podle vzoru kapely Queen a jejího frontmana. Mercury rád šokoval publikum extravagancí, vyzývavým stylem oblékání, erotickým nábojem a nevyhraněnou sexuální orientací. 

Peter Freestone: Freddie byl anglický gentleman (zdroj: ČT24)

„Freddie Mercury nebyl tradiční rocker, dokázal sice celý svět rozhoupat, ale zároveň sbíral klasickou hudbu a starožitnosti, měl úžasnou sbírku umění a starožitného nábytku, takže on skutečně byl dokonalý anglický gentleman,“ říká Peter Freestone, bývalý Mercuryho tajemník, životopisec a osobní přítel, který byl hostem vysílání ČT24.

Freddie Mercury, vlastním jménem Farookh Bulsara, se narodil 5. září 1946 na ostrově Zanzibar. Začátkem sedmdesátých let vytvořil spolu s kytaristou Brianem Mayem, bubeníkem Rogerem Taylorem a basistou Johnem Deaconem rockovou skupinu Queen, jednu z nejslavnějších hudebních formací dvacátého století. Zemřel v roce 1991 na AIDS.