Zemřela Zaha Hadid. Architektka, která nezapadla

Zaha Hadid je po smrti (zdroj: ČT24)

Zemřela uznávaná architektka iráckého původu Zaha Hadid. Stanice BBC uvedla, že podlehla infarktu v nemocnici v Miami, kde se léčila z bronchitidy. Bylo jí 65 let. Šlo o vůbec první ženu, která svou prací dosáhla na nejprestižnější světové ocenění pro architekty - Pritzkerovu cenu v roce 2004.

Její design obletěl celý svět, včetně Hongkongu, Německa a Ázerbájdžánu. Byla výraznou představitelkou dekonstruktivismu, který v architektuře leží zejména v posouvání a kouskování povrchů nebo lámanými tvary, jež se snaží navodit dojem kontrolovaného chaosu a zdánlivě nesouvisejícíh konstrukcí různých tvarů.  

Narodila se v Iráku, avšak jako malá už navštěvovala církevní školy ve Švýcarsku. Posléze se přesunula do Bejrútu, kde studovala matematiku na tamní Americké univerzitě a následně přesídlila do Londýna, kde vystudovala architekturu. Právě v hlavním městě Velké Británie si v roce 1979 založila ateliér a vyučovala na řadě prestižních škol. 

Žila ve vlastním světě

Zaha Hadid se věnovala exteriérům i interiérům nebo scénografii - např. stvořila scénu pro turné skupiny Pet Shop Boys. Mezi její první projekty vůbec patřil sportovní klub v Hongkongu nebo opera v Cardiffu, ty však nikdy nebyly zrealizovány. Architektonickou premiéru si odbyla až v roce 1993 s hasičskou stanicí firmy Vitra ve Weilu nad Rýnem. 

Její rukopis nesl třeba skokanský můstek v Bergiselu u Innsbrucku, terminál příměstské dopravy ve Štrasburku a zcela průlomovou se stala stavba Rosenthalova střediska pro současné umění v americkém Cincinnati. Jedním z posledních děl se stal plavecký bazén Aquatic Centrum využitý pro olympijské hry v Londýně.  

Hadid byla členkou poroty, která v roce 2007 vybrala nakonec neuskutečněný návrh Kaplického Chobotnice.

Bojovala za větší prosazení žen v architektuře. „Byla tak výrazná, nikdo takový už tady není. Nikam nezapadala, a to myslím v dobrém slova smyslu. Žila ve vlastním světě. Byla výjimečná,“ nechal se slyšet britský architekt Graham Morrison.  Kondolence začíná vyjadřovat mnoho (nejen) architektonických institucí.