Plzeňská Carmen zažívá vášnivý románek v kanceláři

Don José jako byznysmen a Carmen jako jeho sekretářka. V Divadle J. K. Tyla posunuli slavný milostný příběh cikánky a vojáka do současné doby. Baletní Carmen na plzeňské scéně nastudoval ve své režii a choreografii Mário Radčovský.

Radčovský vytvořil vlastní koláž z opery George Bizera a baletní hudby Rodiona Ščedrina, který z Bizeta rovněž vychází. „Vybral jsem si prostředí byznysu, k němuž mladší generace vzhlíží s obdivem a úctou,“ vysvětlil Radčovský, proč se jeho Carmen odehrává v kanceláři.

Příběh tím ale neztratil podle něho nic na své vášnivosti. „Mám pocit, že právě v tomto prostředí je vášně a emocí mnohem více,“ domnívá se. „Moje Carmen je, doufám, o lásce, žárlivosti, živočišnosti i jemnosti. O všech těch věcech mezi partnery.“

Tvůrci o plzeňské Carmen (zdroj: ČT24)

Premiéru měla kancelářská Carmen v Divadle J. K. Tyla o víkendu, nejbližší repríza připadá na 30. března. Mário Radčovský působí jako umělecký šéf baletu brněnského Národního divadla. I tato scéna před dvěma týdny uvedla Carmen, ovšem operní – v režii Tomáše Pilaře, pro změnu uměleckého šéfa plzeňské opery. Ve svém nastudování se vrátil k původní podobě Bizetovy opery.  

Operní Carmen má dlouhodobě na repertoáru také Národní divadlo v Praze.