Nechte mě tady. Jaromír 99 bilancuje s Nebelem a Zátopkem

Za dvaceti lety práce se v brněnském Domě pánů z Kunštátů ohlíží Jaromír Švejdík alias Jaromír 99. Nechte mě tady, žádá výtvarník a komiksový kreslíř (a také hudebník) názvem výstavy, ale nemyslí tím, že by chtěl svou uměleckou činnost pověsit na hřebík.

Nechybí Alois Nebel, černobílé příběhy o sudetském nádražákovi, které Švejdíka představily i širší veřejnosti také díky filmové adaptaci s Miroslavem Krobotem v hlavní roli. I ta se na výstavě promítá. Komiksově Švejdík zpracoval ale i Kafkův román Zámek a nyní připravuje komiks o olympijském běžci Emilu Zátopkovi. Kniha má vyjít na jaře, kresby z ní už jsou ale k vidění na brněnské výstavě. 

Za dvacet let si Švejdík vykreslil rozpoznatelný rukopis. K němu se také vztahuje název instalace - Nechte mě tady! „Vychází z partyzánských filmů, které jsem viděl jako dítě, kdy partyzán šel zasněženou krajinou, a když nemohl dál, řekl svým soudruhům: ‚Nechte mě tady! Už nemůžu dál.‘ A já došel k tomu, že jsem našel svůj vizuální styl a řekl jsem si: ‚Nechte mě tady, tohle mi stačí.‘“

Součástí výstavy je i pokojík Aloise Nebela, v němž si návštěvníci mohou jako hlavní hrdina v křesle a v tlumeném světle lampy pročítat jízdní řády a pít pivo. Čas na posezení mají až do 19. března. 

Reportáž: Jaromír 99 vystavuje v Brně (zdroj: ČT24)