Zátopkův komiksový finiš je za rohem, trať mu vykresluje Švejdík

Emil Zátopek v komiksu (zdroj: ČT24)

Komiksový Emil Zátopek vbíhá do cíle. Jeho autor výtvarník Jaromír Švejdík alias Jaromir 99 dokončuje kreslenou publikaci, která vznikla na základě nerealizovaného filmového scénáře spisovatele Jana Nováka. Na stránkách se odvíjí příběh špičkového sportovce od začátku až po triumf na olympiádě v Helsinkách v roce 1952.

Přestože začal Zátopek běhat až v osmnácti letech (rodiče mu to zakázali), z olympiády ve Finsku si přivezl tři zlaté medaile i tři olympijské rekordy. Když na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 vyhrál běh na deset kilometrů a na pětikilometrové trati skončil druhý, nepovažoval to za velký úspěch. To už se o Helsinkách říct nedalo.

Je to hranice bolesti a utrpení, která dělí chlapce od mužů.
Emil Zátopek
sportovec a olympijský vítěz

V roce 1952 se navíc postavil proti režimu za svého svěřence Stanislava Jungwirtha, který původně na olympiádu vůbec neměl z politických důvodů přístup. Zátopek prohlásil, že pokud nepojede Jungwirth, zůstává doma také. To nakonec nebylo nutné a oba sportovci se olympiády zúčastnili. „Pustili ho tam s tím, že mu to spočítají, až se vrátí. Jenže on tam dostal tři medaile, stal se světovou celebritou, tudíž na něj podle mě v té chvíli nemohli,“ říká o Zátopkově olympiádě Jaromir 99.

Fenomenálního běžce z rodáka z Kopřivnice udělalo odhodlání, s jakým posouval hranice vlastního těla. Jeho motto znělo: Už nemůžeš? Tak přidej ještě dvakrát tolik.

Zátopek, kam se podíváš

Švejdíkův komiks ukazuje přerod z „neduživého chlapíka“ ve sportovce. Sleduje jeho cestu do Zlína, práci u Bati a následné běžecké začátky. Celý příběh přistane v knihkupectvích v dubnu letošního roku. 

Komiksový kreslíř ale není jediný, kdo probouzí Zátopkovy úspěchy. Od listopadu 2015 je na pultech rozsáhlá biografie Pavla Kosatíka s názevm Emil Běžec. Plné ruce práce má také filmař David Ondříček, který natáčí životopisný film. V roli Zátopka se představí Václav Neužil a jeho manželku Danu ztvární Martha Issová.