Filmová kritika ztratila hlavu pro Ztracené v Mnichově

Ztraceni v Mnichově nejsou podle kritiků rozhodně ztracený případ. Originální autorský pohled Petra Zelenky na mnichovský komplex označily Ceny české filmové kritiky za nejlepší film roku 2015. Zvítězil i v kategoriích režie a scénář. Z herců před kritiky nejlépe obstáli Kryštof Hádek z Kober a užovek a Alena Mihulová se svou Domácí péčí. S prázdnou neodešel ani atmosférický snímek Schmitke. Označení „nejlepší dokument“ si zasloužil portrét slovenského faráře Opři žebřík o nebe. Více o oceněných filmech a tvůrcích ve fotogalerii:

V šestém ročníku vybírali čeští filmoví kritici a publicisté z 25 celovečerních hraných či loutkových filmů a 19 dokumentů. Hlasování bude nedlouho po vyhlášení vítězů zveřejněno na stránkách cen.

Udílení Cen kritiky z pražského Divadla Archa vysílala v přímém přenosu Česká televize, která je také koproducentem tří z pěti oceněných titulů (Ztraceni v Mnichově, Domácí péče a Kobry a užovky). Živě mohou příznivci tuzemské kinematografie sledovat 5. března i slavnostní ceremoniál Českých lvů, v jejichž nominacích se ostatně všichni vítězové Cen české filmové kritiky za rok 2015 také objevují. 

ZÁZNAM: Ceny české filmové kritiky za rok 2015 (zdroj: ČT24)

Vítězové předchozích ročníků: