Expo po půl roce končí, obavy z průšvihu byly liché

V severoitalském Miláně skončila po šesti měsících světová výstava Expo 2015 nazvaná Feeding the Planet, Energy for Life (Jídlo pro planetu, energie pro život). Závěrečné ceremonie se zúčastnil i italský prezident Sergio Mattarella. Výstavu navštívilo 21,5 milionu lidí, třetina z nich byla ze zahraničí. Česká republika na výstavě zaznamenala řadu úspěchů, její pavilon byl mimo jiné oceněn bronzovou medailí za architekturu.

Výstava nakonec přilákala o více než milion návštěvníků více, než pořadatelé očekávali. Přispěly k tomu zlevněné večerní lístky v ceně pěti eur (135 korun), zatímco normální celodenní vstupné stálo osmkrát více.

Do Milána kvůli Expu 2015 přijelo přes 70 hlav států a šéfů vlád a popularita výstavy přinesla Itálii po letech hospodářské krize důležité ekonomické pobídky. „Expo byl první problém, kterému jsem po svém nástupu do funkce čelil. Skandály, zatýkání, pochyby. Přesto jsme Expu důvěřovali. Výsledkem je, že Itálie zvítězila,“ napsal na Twitteru italský premiér Matteo Renzi. Prezident Mattarella zase uvedl, že v Miláně se ukázalo, čeho je Itálie schopná, když se semkne.

Expo 2015, jehož se zúčastnilo přes 140 zemí, trápily od začátku korupční skandály a zpoždění stavebních prací. Italové ale nakonec zvládli včas areál 1. května veřejnosti otevřít. Ještě krátce před zahájením nebylo jasné, zda bude možné všechny pavilony zpřístupnit, blamáži se ale nakonec podařilo vyhnout a výstavu neprovázely žádné větší problémy.

V posledních měsících výstava zažila mimořádné návštěvnické nápory. U nejpopulárnějších pavilonů, jako byly například japonský, britský či brazilský, se tvořily až čtyřhodinové fronty.

Český pavilon, který příchozí seznámil s Českou republikou, jejími kraji a českými úspěchy na poli vědy a moderních technologií, navštívily přes dva miliony lidí. Montovaná stavba z recyklovatelných modulů, kterou navrhlo studio Chybik&Kristof, získala bronzovou medaili za architekturu. Již v průběhu výstavy získal pavilon několik dílčích ocenění od návštěvníků a italských médií, například jako nejpohodovější pavilon, pavilon nejvstřícnější k dětem či pavilon s nejhezčí střešní zahradou. Mezi tři nejlepší se dostala také restaurace českého pavilonu La Baita del Cacciatore.

Areál výstaviště se z jedné poloviny promění v park, zbytek plochy bude vyčleněn jako technologická zóna, kde by měly najít útočiště inovativní společnosti a nadějné začínající podniky. Všechny pavilony budou v nadcházejícím roce demontovány, jedinou výjimkou je pětipodlažní italská stavba, která podle tradice jako hostitelská na místě zůstane. O prostory již projevily zájem milánské vysoké školy a univerzity, které zde chtějí spojit své technické fakulty.

Nejvíc se líbili Japonci

Jako nejlepší ze 145 pavilonů, které Expo nabídlo, zvolila většina návštěvníků ten japonský. Zaujalo je působivé využití moderních technologií a interaktivní divadlo na závěr prohlídky. Neváhali kvůli němu stát i pětihodinové fronty.

Expo končí, budoucnost areálu zůstává nejistá (zdroj: ČT24)

Podle statistik průměrný návštěvník strávil dvě a tři čtvrtě hodiny ve frontě. Za jídlo utratil 27 eur, což skoro polovina dotazovaných považuje za příliš drahé. Největší atrakci pro ně představoval obří Strom života, který vykvetl skoro 1300krát. „Strom života zachováme. Někteří mysleli, že by se tato ikona dala přemístit do centra Milána, ale to nejde, protože je to ohromná stavba,“ přiblížil obchodní ředitel Expo 2015 Piero Galli.

První tři měsíce přitom nebyl zájem o výstavu nijak převratný. Červenec dokonce z hlediska návštěvnosti dopadl bídně. Obavy z propadáku zahnal až poslední čtvrtrok, kdy na Expo zamířily davy lidí.