Povídejme si o práci a cynismu – nebo o nové hře Petra Zelenky

České Budějovice - Ve světové premiéře se dnes divákům Jihočeského divadla představí nová hra Petra Zelenky Job Interviews. Na příběhu majitelky castingové agentury a jejího pádu rozehrává obraz nejistoty současného světa a vznikla na tělo herečce Věře Hlaváčkové, která po celou dobu neopustí jeviště.

Obraz tekuté doby nakreslil Zelenka pro Hlaváčkovou (zdroj: ČT24)

Nejúspěšnější český dramatik současnosti, jenž stojí mj. za tragikomedií Příběhy obyčejného šílenství nebo za Karamazovými, napsal svá Job Interviews primárně pro jihočeskou scénu - a inscenaci sám režíruje. Zároveň jde o jeho první hru, ve které hlavní úlohu zaujme žena. Job Interviews totiž vznikly na míru pro Věru Hlaváčkovou, kterou Zelenka označuje za herečku středoevropského významu.

V dvojrolích účinkuje Jan Dvořák, Martin Hruška nebo Lenka Krčková, sama Hlaváčková se divákům představí coby cynická padesátnice Věra, majitelka castingové agentury. Budějovický soubor svou novu inscenací, jež zavírá tuto divadelní sezonu, prezentuje jako „sondu do hlubin zábavního průmyslu a cynické doby, která pokrytecky hlásá, že cynismus již není v módě. Přichází čas, kdy se každý ke každému bude chovat hezky. Kdo tomu uvěří, dopadne opravdu špatně“. Přesvědčí se o tom i Věra, workoholička, které se nejprve rozpadnou vztahy v rodině, aby následně přišla i o svou práci.

Příští mise? Český Krumlov

Job Interviews je čtvrtým Zelenkovým počinem na českobudějovickém jevišti za posledních 12 let, poprvé se ale představí v roli autora i režiséra zároveň. V minulosti mělo Jihočeské divadlo na repertoáru i Příběhy obyčejného šílenství, Zelenkovu vůbec nejpopulárnější hru. V české premiéře uvádělo také hru Očištění.

Dramaturgyní Jobs Interview je Olga Šubrtová a spolu s ní Zelenka chystá v příští sezoně pro Otáčivé hlediště v Českém Krumlově divadelní adaptaci Psa baskervilského, zřejmě nejslavnějšího případu Sherlocka Holmese. „Otáčivé hlediště dává možnost filmového vidění, rychlých střihů a proměn,“ uvádí Šubrtová – a právě tuto výhodu chce Zelenka zúročit: „Mám v úmyslu hodně točit a chovat se k tomu jako k filmové exteriérové scéně.“

Věra Hlaváčková a Teresa Branna v Job Interviews
Zdroj: Michal Siroň/Jihočeské divadlo