Rokytnice v Orlických horách se kvůli zastavení dodávek tepla obrátí na ERÚ

Události: Část Rokytnice v Orlických horách je bez tepla (zdroj: ČT24)

Část obyvatel Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku je od soboty bez tepla a teplé vody. Dodávky několika stovkám domácností, základní škole a ústavu sociální péče zastavila firma Ekoenergy Moravia. Zastavení dodávek tepla se týká tří kotelen. Město se hodlá obrátit na Energetický regulační úřad (ERÚ), aby firmě obnovení dodávek nařídil. Současně je radnice připravena k jednáním s firmou, se kterou vede spor o cenu tepla. Na odstavení dodávek upozornil server tn.cz.

Bez tepla se v dvoutisícové Rokytnici ocitlo kolem 350 domácností v bytových domech v lokalitách Dolní Sídliště a sídliště U Nádraží a také základní škola a ústav sociální péče Domov na Stříbrném vrchu.

Nejvíce zastavení postihuje domácnosti na sídlišti U Nádraží, které je závislé na dálkových dodávkách tepla i teplé vody. Na druhém sídlišti si domácnosti vodu ohřívají bojlery. U používání provizorního topení elektrickými přímotopy starosta varoval, aby se tím nepřetížily a neporouchaly rozvody v domech.

Domov na Stříbrném vrchu pro svých 47 klientů zajistil vytápění třiceti elektrickými přímotopy, vodu ohřívá v kombinovaných bojlerech elektřinou. „Svolali jsme krizový tým, nakoupili jsme nějaké přímotopy a další si půjčili od jiných organizací kraje. Propočetli jsme zimní deky, abychom byli vybaveni, kdyby to trvalo delší dobu. Dnes nám nahrává počasí, svítí sluníčko, všude máme teplo. Budou však vícenáklady na elektřinu,“ popsala ředitelka domova Eva Fremuthová. K ránu teplota v Rokytnici klesla k jednomu stupni nad nulou.

Možnou další variantou úspor je podle ředitelky sestěhování klientů z jednolůžkových na dvoulůžkové pokoje, aby bylo méně pokojů k vytápění. Podle hejtmana by v úvahu mohlo přicházet i přestěhování klientů do jiných zařízení. K hrozícímu zastavení dodávek neměla Fremuthová podle svých slov od města dostatek informací. „V pátek v poledne se mi ozval pan starosta, že je všechno v pohodě, že přes víkend se teplo určitě odpojovat nebude, a v pět hodin večer volal, že je všechno jinak,“ přiblížila.

Firma si diktuje, tvrdí město

Ředitel společnosti Ekoenergy Moravia Luděk Koch řekl, že firma od města dostala 21. října jednostrannou okamžitou výpověď kontraktu a dosud topila z dobré vůle. „Nelze pokračovat v dodávkách, když nám město vypovědělo smlouvu,“ řekl Koch. Podle starosty Luboše Michalce (Sdružení pro Rokytnici) město smlouvu vypovědělo proto, aby se oba subjekty vyvázaly ze smlouvy, která byla uzavřena v roce 2017 a nedokázala řešit současné razantní zdražení paliva, když počítala jen s inflačními nárůsty.

V minulých dnech se podle Kocha vedla jednání o odkupu kotelen městem s tím, že by firma ještě topila do konce května 2023. Ústní dohoda spočívala v odsouhlasení ceny za dodávky tepla i za následný odkup kotelen. Od města však firma podle Kocha v pátek dostala jinou nabídku, kterou nemoha přijmout. „Když řeknou, že smlouva bude v duchu toho, co jsme se dohodli, jsme připraveni to okamžitě zapnout,“ uvedl Koch.

Nyní je podle něj na vedení města, aby situaci řešilo, firma je podle něj připravena k jednáním. Pro případné obnovení a pokračování dodávek firma žádá podle Kocha zaplatit navíc jen to, o co se jí zdražily pelety používané jako palivo. Koch odmítl tvrzení, že si firma lidi v Rokytnici vzala jako rukojmí. „Lidi si jako rukojmí vzalo vedení města,“ tvrdí. Radnice ve středu označila stanovisko firmy za diktát s řešením výhodným pouze pro ni.  

Město se obrátí na ERÚ

Starosta města předeslal, že se radnice chystá obrátit na ERÚ. Bude chtít, aby úřad firmě vydáním předběžného opatření nařídil obnovení dodávek. „Prioritou je pro nás obnovení dodávek tepla. Pak budeme jednat dál, panu Kochovi nic nechceme upřít, ale potřebujeme mít právní rámec pro vyplacení peněz, které on si nárokuje,“ objasnil starosta.

K dosavadním jednáním, o nichž firma tvrdí, že město nedodrželo ústní dohodu o ceně za dodávky tepla i za následný odkup kotelen do majetku města, starosta uvedl, že jde zřejmě o nedorozumění. „Starosta sám o své vůli nemůže uzavřít dohodu řešící několikamilionové doplatky,“ zdůraznil Michalec. Je podle něj třeba také jednat o tom, zda firma má na své požadavky nárok. „Věřím v selský rozum a v to, že se domluvíme,“ dodal.

Hradecký hejtman Martin Červíček (ODS) postup dodavatele tepla odsoudil. „Vnímám opakovanou snahu obce dohodnout se, a přístup dodavatele tepla odsuzuji. Vynucuje si takto požadavky nad rámec smluvních vztahů. Má-li jakékoliv další mimosmluvní nároky z minulosti, ani tak nelze jen tak přijít a říci, zaplatíte, nebo vám v topné sezoně vypnu topení,“ napsal hejtman na Twitteru. Od soboty řeší se starostou Rokytnice další možný postup obce při jednání s firmou.

Dodávky tepla dodavatel zastavil i v srpnu

Firma teplo v dvoutisícové Rokytnici vyrábí od počátku roku 2017 na svém zařízení, které má v objektech města na základě desetiletého kontraktu. Prostřednictvím rozvodů městské společnosti Centep se teplo dostává ke konečným spotřebitelům. Dne 6. října městská rada rozhodla o odstoupení od smlouvy s firmou Ekoenergy Moravia.

Dodávky tepla pro asi čtyři sta domácností firma zastavila na dva dny už ve druhé polovině srpna. Radnici to podle tehdejšího starosty Petra Hudouska zdůvodnila požadavkem na vyšší cenu tepla kvůli růstu cen pelet. Dodávku firma v srpnu sama obnovila. Tehdy uvedla, že cena paliva proti lednu vzrostla dvojnásobně na 13 700 korun za tunu pelet.

Radnice v srpnu konstatovala, že město v souvislosti se zvýšením ceny suroviny reagovalo a v rámci zákonných možností uzavřelo dodatek smlouvy o dodávce tepla o zvýšení ceny o čtyřicet procent. Na další zvýšení ceny město podle vyjádření tehdejšího starosty přistoupit nemohlo, aby neporušilo soutěžní právo. Desetiletý kontrakt podle něj počítal se zvyšováním ceny tepla o inflaci.