V Kraji Vysočina zvítězilo ANO. Druzí Piráti budou v zastupitelstvu nováčky

V krajských volbách v Kraji Vysočina zvítězilo ANO, získalo 18,48 procenta. Druzí skončili Piráti s 13,20 procenty, třetí ODS a Starostové pro občany mají 13,19 procenta hlasů. Volební účast dosáhla 39,65 procenta. Sečteny jsou hlasy ve všech volebních okrscích.

Zastupitelstvo Kraje Vysočina má 45 členů. Vítězné ANO získalo deset křesel, druzí skončili Piráti se sedmi mandáty. Třetí ODS a Starostové pro občany budou mít sedm zastupitelů. Čtvrtá KDU-ČSL má šest mandátů. Na pátém místě je ČSSD se šesti zastupiteli. Šestí jsou Starostové Pro Vysočinu se šesti mandáty, sedmou příčku obsadila KSČM se třemi zastupiteli.

ANO do krajských voleb vedl Martin Kukla, který je členem krajského zastupitelstva a působí i jako náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky a majetku. Náměstkem byl zvolen v únoru 2018 poté, co krajští zastupitelé odvolali jeho předchůdce Josefa Pavlíka (ANO), který čelil podezření, že byl za minulého režimu členem Lidových milicí.

V politice se začal angažovat v roce 2014, kdy neúspěšně kandidoval do zastupitelstva města Počátky, kde žije. V roce 2016 byl zvolen do zastupitelstva Kraje Vysočina a v únoru 2019 byl zvolen členem předsednictva hnutí ANO.

Studio ČT24 – Výsledky voleb v Kraji Vysočina (zdroj: ČT24)

O koalici chce ANO začít jednat ještě v sobotu. Je připravené jednat i o pozici hejtmana, dopředu si ji nenárokuje. „Budeme oslovovat všechny, jsme připraveni se všemi jednat a budeme jednat po sečtení hlasů,“ řekl Kukla. Pro krajskou politiku podle něho není rozhodující, jak fungují koalice či opozice na celostátní úrovni. ANO má dosud zastoupení v krajské koalici a dva náměstky hejtmana.

Své vítězství z roku 2016 neobhájila ČSSD, kdy získala 11 mandátů v 45členném zastupitelstvu. Vítězné ANO v letošních volbách získalo mandátů 10. Výsledky nejsou pro hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) překvapení, propad sociální demokracie očekával.

Vyjednávání o budoucí koalici podle něho bude složité, protože pět ze sedmi stran či koalic, které voliči do zastupitelstva poslali, mají srovnatelné zisky. „Já jsem to říkal celou dobu, že mám tuhle obavu, že to takhle dopadne, protože my jsme tu dominanci ztratili a ANO ji tady takovou jako třeba v jiných krajích nemá,“ řekl Běhounek. Dohody o podobě koalice či postu hejtmana jsou podle něho otázkou příštího týdne.

Volby 2020: Kraj Vysočina (zdroj: ČT24)

Nováčky v zastupitelstvu budou Piráti

Spokojení s výsledky voleb jsou na Vysočině Piráti. Do krajského zastupitelstva se probojovali poprvé a rovnou na druhé místo. Povolební vyjednávání podle Hany Hajnové, která je pirátskou kandidátkou na hejtmanku, zahájí strana zítra.

KSČM, jejímž lídrem ve volbách byl Pavel Hodáč, získala na Vysočině 5,26 hlasů, před čtyřmi lety měla zisk 11,4 procenta. „Z výsledků voleb jsme zklamaní. Samozřejmě jsme očekávali o trošku větší číslo i víc mandátů,“ řekl Hodáč. Podle něho strana znovu zamíří do opozice.

Koalici pro TOP Vysočinu chybí jediný hlas. Zvažuje žádost o přepočtení hlasů

Koalice Pro TOP Vysočinu, kterou vedle TOP 09 tvoří také Klub angažovaných nestraníků a Koruna česká, bude možná požadovat přepočítání hlasů z krajských voleb. Lídr kandidátky Zdeněk Dvořák řekl, že koalici od vstupu do krajského zastupitelstva dělil jediný hlas.

„Počítáme, že chybí jeden jediný hlas, takže opravdu neslavíme. Známí mi teď posílají zprávy, že je 1875 neplatných hlasů, jestli tam není jeden pro nás. Teď je otázka, jestli je nějaká cesta, jak ten jeden hlas najít,“ řekl Dvořák.

Podle volebního webu bylo na Vysočině odevzdaných 161 322 obálek, platných hlasů v nich bylo o 1875 méně. „Nikdy mě nenapadlo napadat výsledky voleb, akorát teď je to strašně na hraně,“ řekl Dvořák. O dalším postupu se podle něj ještě koalice musí poradit.

On-line z volební soboty:

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Kraj dosud vedla koalice ČSSD, ANO, ODS a STAN

Kraj Vysočina má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách ucházelo 641 kandidátů.

Krajské volby dříve v roce 2016 vyhrála ČSSD se ziskem 19,37 procenta hlasů a 11 mandátů před ANO, které získalo 17,04 procenta hlasů a devět mandátů. Do zastupitelstva se dále dostaly KDU-ČSL (sedm křesel), KSČM (šest křesel), ODS (pět křesel), Starostové pro Vysočinu (čtyři křesla), Koalice SPD a SPO (tři křesla).

Koalici v radě kraje tvořila ČSSD, ANO, ODS a Starostové a nezávislí (dohromady 29 zastupitelů). Hejtmanem Kraje Vysočina se v tehdejším volebním období stal Jiří Běhounek, který kandidoval jako nestraník za ČSSD. V této podobě rada fungovala dosud.

ODS hledá koaliční partnery

Občanští demokraté, kteří skončili třetí, hledají koaliční partnery, kteří by akceptovali hejtmana z ODS. Nepředstavují si, že by mělo nejvyšší funkci v krajské hierarchii obsadit vítězné hnutí ANO. ČTK to řekl lídr společné kandidátky ODS a Starostů pro občany Vítězslav Schrek.

„Pro nás zatím není úplně dobře představitelná varianta, ve které by hnutí ANO hrálo v koalici roli takovou, že by mělo hejtmana,“ řekl Schrek. Jednání jsou ale podle něho teprve na začátku, jasnější podobu dohod očekává v úterý.