Policie dopadla ukrajinskou skupinu na jižní Moravě, údajně nutila krajany k placení výpalného

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi na jižní Moravě sedm členů ukrajinské organizované skupiny, kteří jsou podezřelí z vydírání, zejména Ukrajinců. Podle policie takto získali nejméně dva a půl milionu korun. Hlavním organizátorům hrozí více než deset let vězení, informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Brně.

Policejní operace s krycím názvem Brigáda se uskutečnila minulý týden. Kriminalisté zadrželi čtyři muže a tři ženy. „Podle našich závěrů měli členové takzvané Luhaňské brigády dlouhodobě, zejména v Brně a Jihomoravském kraji, vysoce organizovaně a konspirativně páchat trestnou činnost, která se zaměřovala především na vydírání osob pocházejících z Ukrajiny,“ uvedl mluvčí.

Vydíraní museli podle policie pravidelně platit za takzvanou ochranu. Zadržení je prý zastrašovali a chtěli v nich vzbudit obavu o život, zdraví či majetek. Při domovních prohlídkách u zadržených policisté našli miliony korun v hotovosti a dvě střelné zbraně, které prozkoumají znalci.

Ze sedmi zadržených nakonec policisté obvinili šest lidí. Čtyři muži skončili ve vazbě, obviněni jsou z účasti na organizované zločinecké skupině a vydírání. Dvě ze zadržených žen podle policie minimálně 860 tisíc korun legalizovaly tím, že k převodům peněz poskytly své bankovní účty. Obviněné jsou z účasti na organizované zločinecké skupině a z legalizace výnosů z trestné činnosti. Stíhány jsou na svobodě. Ještě jeden podezřelý je v současné době neznámo kde, dodal Ibehej.

„Kriminalisté NCOZ vyzývají další osoby (poškozené podnikatele), které se cítí být poškozeny trestnou činností takzvané Luhaňské brigády (zejména v Jihomoravském kraji), případně mají k trestné činnosti zásadní informace, aby kontaktovaly policisty,“ dodal mluvčí.

Informace lze sdělit na číslech 974 620 649 či 603 191 007 nebo prostřednictvím e-mailu ncoz.e5@pcr.cz.