Brno otevírá další očkovací místo bez registrace. Tentokrát v centru

Vakcínu bez registrace dostanou lidé v Brně v Janáčkově divadle od čtvrtečních 14 hodin. Společnost Podané ruce tam otevřela očkovací centrum Bohéma, které bude fungovat sedm dní v týdnu. Lidé si vyberou ze dvou druhů vakcín, dvoudávkové od společností Pfizer/BioNTech nebo jednodávkové Janssen společnosti Johnson&Johnson. Předpokládaná kapacita centra je 1500 lidí denně, řekl novinářům ředitel Podaných rukou Jindřich Vobořil.

Podle něj je nutné očkování maximálně zpřístupnit. „Očkovaných je zhruba padesát procent populace. Pokud se chceme připravit na další vývoj situace, je nutné nabídnout lidem snadnou cestu k očkování a zvýšit zájem i informovanost o něm. Společně chceme procento očkovaných zvednout na 75. Připravujeme různé kampaně, například chceme oslovit těhotné ženy, pro které by tady byl k dispozici pediatr,“ řekl Vobořil.

Nalákat má také otevírací doba centra od 14 do 21 hodin včetně víkendu, aby si lidé nemuseli brát volno ze zaměstnání. Do dvou týdnů chce Vobořil otevírací dobu rozšířit na brzké ráno a v budoucnu také spustit registrační systém pro ty, kteří si chtějí vybrat datum. Podle Vobořila je výhodou i minimalizace papírové administrativy, vše potřebné se vyřídípřes on-line informační systém.

Vakcínu bez registrace dostanou lidé v prostorách bývalé restaurace
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Grolich: Začíná přebývat vakcín nad zájemci

Město podpořilo vznik centra téměř 600 tisíci korun. Bezplatně také poskytlo prostor pro vakcinační centrum Bohéma v místě bývalé restaurace se stejným jménem. „Se společností Podané ruce spolupracujeme dlouho. Myslím, že díky ní jsme byli v oblasti testování lídrem v republice. Začali jsme testovat v domovech pro seniory i bezdomovce, které nyní dokonce očkujeme. Jsem přesvědčená o tom, že i tohle centrum bude fungovat perfektně,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Jihomoravský hraj poskytne centru vakcíny. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) upozornil na to, že začíná být více vakcín než zájemců. „Některé lidi děsí formality, které očkování provázejí, zvláště starší ročníky třeba nevěří na on-line rezervaci. Pak jsou tady vysoce vytížení zájemci, kteří neradi plánují dlouho dopředu, nebo ti, kteří se rozmyslí na poslední chvíli. Všechny tyto skupiny se teď mohou spontánně rozhodnout, jednoduše přijít na místo a mají vystaráno,“ uvedl Grolich.

V Janáčkově divadle Podané ruce očkují už od poloviny května, do čtvrtka ale bylo nutné přijít v předem domluvený termín. 

Mobilní týmy přivezou vakcínu až na práh nebo do zaměstnání

Se Společností Podané ruce spolupracuje Diecézní charita Brno. Organizace spolu chtějí pomocí speciálně upravených velkých aut s mobilními ordinacemi očkovat také v obcích. „Naším cílem je výrazně pomoci k dokončení očkování seniorů nad 80 let a dalších rizikových skupin. Chceme lidem přivézt vakcínu až před práh nebo na náves a zajistit snadný přístup,“ uvedl ředitel charity Oldřich Haičman. Takzvané očkovací trucky podle něj již pomáhají třeba v Pardubickém kraji.

Mobilní týmy nabízejí také programy pro firmy. Cílem je podle Vobořila udržet očkovací týmy funkční téměř dva roky. Podle webových stránek kraje dostalo první dávku vakcíny 61 procent obyvatel, dokončené očkování má necelých 52 procent obyvatel.