Nový plynovod GIPL propojil Litvu a Polsko. Podívejte se, kudy vedou evropské toky

Polsko-litevský plynovod GIPL v neděli podle plánu zahájil provoz a od začátku týdne už přes něj proudí plyn do Polska. Uvedla to v pondělí polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Ve čtvrtek GIPL oficiálně slavnostně otevřeli představitelé Polska, Litvy, Lotyšska a Evropské unie. Plynovod dlouhý 522 kilometrů, na jehož financování se podílela EU, propojuje sítě pro přepravu plynu v Polsku a Litvě.

Cílová kapacita plynovodu je 2,5 miliardy metrů krychlových ročně ve směru do Litvy a dvě miliardy metrů krychlových ročně ve směru do Polska. Této kapacity by mělo být dosaženo v říjnu.

Moskwová rovněž oznámila, že ve čtvrtek zahájí provoz další infrastruktura umožňující vyšší dodávky plynu do Polska. Provozovatel litevské části plynovodu GIPL propojí polskou a litevskou i baltskou a finskou soustavu pro přenos plynu se systémem Evropské unie, upozornila agentura PAP.

Ruská plynárenská společnost Gazprom minulý týden zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje.

Polské zásobníky plynu s kapacitou 23,3 miliardy metrů krychlových jsou teď plné ze 76 procent, což stačí k pokrytí 85 procent běžné roční poptávky po plynu v Polsku. Do října by měl navíc podle polských úřadů zahájit provoz plynovod Baltic Pipe, kterým do Polska bude proudit plyn z Norska.