Kvůli válce na Ukrajině výrazně zdražuje obilí, Češi si tak připlatí za chleba či rohlíky

Cena obilí kvůli válce roste, pekárny zdražují (zdroj: ČT24)

Kvůli válce na Ukrajině výrazně rostou ceny obilovin, například pšenice za poslední týden zdražila o třetinu. Reagují na to jak zemědělci, kterým se prodražuje výkrm zvířat, tak pekárny, které zvyšují ceny výrobků. A to i kvůli tomu, že není dražší pouze obilí, ale také plyn či pohonné hmoty.

Pekařství v Kloboukách u Brna buduje Martin Křižák už třetí desetiletí. Podle jeho slov ale nikdy nezažil tak těžké období. K problémům s energiemi se přidala drahá mouka, surovina, bez které pečivo nikdo nevyrobí.

„Podle mých výpočtů se od posledního zdražení zvýšila cena mouky o třicet procent. Cena benzinu řádově o padesát procent a cena plynu o tři sta procent a víc,“ vyjmenovává Křižák.

Už na podzim musel kvůli skokovému zdražení plynu zvednout ceny výrobků o patnáct procent. To znamenalo propad výroby. I teď pravděpodobně půjde s cenami nahoru. „Vzhledem k té nejistotě, která je, a jak máme nasčítané ztráty, to zdražení počítáme mezi pětadvaceti a třiceti procenty,“ odhaduje majitel pekařství.

Události v regionech: Kvůli válce zdražuje pečivo (zdroj: ČT24)

Česko je soběstačné, pšenici i vyváží

Lidé si teď nejvíc připlatí za klasické pekárenské produkty: chleba a rohlíky. „Pečivo bez náplní obsahuje nejvyšší podíl mouky. Náplně v současné době stagnují, takže tam ten tlak není tak velký,“ zamýšlí se majitel pekařství Jiří Balabán.

Ukrajina a Rusko dohromady zajišťují dodávky celé čtvrtiny světové pšenice. Česká republika je v pšenici soběstačná, polovina objemu jde ale na export. A tak se cena orientuje podle světových trhů. Cena mouky přitom vylétla o desítky procent už v prosinci a aktuálně je cena pšenice rekordní, poprvé tuna této obiloviny přijde na více než deset tisíc korun. Ministerstvo i zemědělci se shodují, že ceny nejspíš porostou i dál.

Nejde jen o pšenici. Blízko desetiletého maxima je také třeba cena kukuřice nebo sójového oleje. Vzhledem k tomu, že jde o celosvětový růst cen základních potravin, poznamená to pochopitelně i ceny v Česku.