Benzin je nejdražší za devět let, nafta za osm. Nejvíce zaplatí motoristé v Praze a na Tachovsku

Cena benzinu je v Česku nejvyšší za devět let a nafta byla naposledy dražší v létě 2014. Motoristé zaplatí za litr naturalu 95 v průměru 37,43 koruny a za litr nafty 36,39 koruny. Nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze, kde je průměr již vysoko nad 38 korunami za benzin. Nejlevnější benzin je v Ústeckém kraji, zatímco dotankování auta s dieselovým motorem stojí nejméně v Moravskoslezském kraji.

Ve srovnání s tímtéž obdobím minulého roku stouply ceny pohonných hmot více než o osm korun. Jestliže litr naturalu stojí nyní podle dat společnosti CCS v průměru 37,43 koruny, před rokem to bylo jen necelých 29 korun, nafta zdražila na 36,39 koruny z loňských necelých 28 korun. Za poslední týden zdražil benzin o 30 haléřů a nafta o 33 haléřů.

V jednotlivých regionech se pohybuje cena benzinu mezi 37,07 korunami za litr v Ústeckém kraji a 38,26 korunami za litr v Praze. Za naftu zaplatí motoristé od 35,99 koruny za litr v Moravskoslezském kraji po 37,47 koruny za litr v Praze. Z pražských obvodů je nejdražší benzin v Praze 4 (38,81 koruny) a nafta v Praze 7 (38,30 koruny). Ještě dražší než v centru Prahy je ovšem benzin na Tachovsku, kde je jeho cena o dva haléře vyšší, než je pražské maximum, a téměř o dvě koruny vyšší než v sousedním okrese Plzeň-sever.

V regionech se liší i tempo, jakým ceny rostou. Například na Vysočině je benzin dokonce nepatrně levnější než minulý týden, zatímco v Karlovarském kraji je průměr o 69 haléřů vyšší a ve Zlínském kraji o 62 haléřů vyšší.

Na dlouholetá maxima se ceny pohonných hmot dostaly loni přibližně v polovině listopadu. Poté však klesaly, trend se obrátil v polovině ledna. Nyní již byla maxima z loňského listopadu překonána.

Ve srovnání se sousedními státy jsou ceny pohonných hmot oproti Česku výrazně levnější v Polsku. Tamní vláda od začátku února snížila na šest měsíců sazby daně z přidané hodnoty u pohonných hmot z 23 na osm procent, od ledna je také snížena spotřební daň. Natankování plné nádrže je až o stovky korun levnější. Celní správa ovšem připomněla, že bez daňového dokladu lze přes hranice dovézt jen 20 litrů nad rámec paliva, které je v nádrži.