Nejbohatším Čechem byl loni Kellner. Na druhé místo se podle Forbesu posunul Komárek

V roce 2020 byl nejbohatším Čechem podle nového žebříčku časopisu Forbes většinový vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner, který letos v březnu tragicky zahynul. Na světě byl s odhadovaným majetkem 17,5 miliardy dolarů – tedy 382 miliard korun – 110. nejbohatší. V žebříčku dolarových miliardářů figuruje devět Čechů, což je dosud nejvíce.

Druhým nejbohatším Čechem byl loni majitel skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem přesahujícím 5,5 miliardy dolarů, tedy 121 miliardy korun. Na třetí místo odsunul Radovana Vítka, jehož realitní impérium CPI bylo ohodnoceno na 4,8 miliardy dolarů, tedy 105 miliard korun. Na čtvrté příčce je v národním žebříčku majitel Evropského průmyslového holdingu Daniel Křetínský s majetkem za 4,1 miliardy.

Premiéru Andreji Babišovi (ANO) na páté příčce náleží podle Forbesu 3,5 miliardy dolarů (77 miliard korun) z titulu konečného vlastníka majetku ve svěřenských fondech. Na dalších příčkách žebříčku dolarových miliardářů jsou Pavel Baudiš z Avastu, spoluzakladatel téže firmy Eduard Kučera, vlastník skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač a spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva.

Všem českým miliardářům hodnota majetku přes těžký rok poznamenaný koronavirovou pandemií stoupla. Bylo to dáno nejen výsledky samotných firem, ale také pohyby kurzů akcií, od nichž se hodnota majetku odvozuje, a pohyby měnových kurzů, zejména mezi dolarem a eurem a mezi dolarem a korunou.