Výroba aut byla v létě jen o pět procent nižší než loni, oznámilo sdružení

V červenci a srpnu tuzemské automobilky vyrobily 184 942 osobních vozů, tedy o pět procent méně než loni. Výroba za osm měsíců tak klesla o 26,9 procenta na 688 557 aut, což je o téměř šest procentních bodů nižší propad než v prvním pololetí, oznámilo Sdružení automobilového průmyslu.

„Automobilový průmysl je nadále výrazně ovlivňován poklesem poptávky po nových osobních vozidlech napříč Evropou. Přes téměř třetinový propad registrací nových automobilů v EU ale s mírným optimismem sledujeme, že se výroba v Česku v letních měsících alespoň přiblížila k loňským číslům, a výrobcům se tak daří zmírňovat jarní ztráty,“ uvedl výkonný ředitel sdružení Zdeněk Petzl.

Největší automobilka Škoda Auto vyrobila 450 733 aut, což je o 23,4 procenta meziročně méně. Produkce v Hyundai klesla o 33,1 procenta na 137 040 aut a TPCA snížila výrobu o 31,9 procenta na 100 784 vozů.

Otázkou podle Petzla je, jak se bude na podzim vyvíjet epidemiologická situace a s ní související vládní opatření. „Pro průmyslové podniky, které jsou z hlediska bezpečnosti velmi důsledné, je například klíčové, aby vláda případnými omezeními nezasáhla jejich běžný chod a především udržela obousměrnou průjezdnost státních hranic pro pendlery a klíčové zahraniční pracovníky. Další uzamčení ekonomiky by bylo pro řadu firem likvidační,“ dodal.

Výroba autobusů zaznamenala meziroční pokles o 9,7 procenta na 3009 vozidel. Iveco vyrobilo 2713 autobusů, což je pokles o 8,8 procenta, v SOR Libchavy produkce klesla o 17,5 procenta na 279 vozidel.

Jediný český výrobce motocyklů, týnecká Jawa, jich v tomto roce vyrobil 323. Ve srovnání s předchozím rokem tak zaznamenal pokles produkce 66 procent.