OECD zlepšila výhled ekonomiky, čeká propad o 4,5 procenta

Globální ekonomika v letošním roce klesne o 4,5 procenta, předpověděla v aktualizovaném výhledu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V červnovém výhledu prognózovala šestiprocentní propad. Světové hospodářství se z dopadů pandemie nemoci covid-19 vzpamatovává rychleji, než se čekalo ještě před několika měsíci, a podle OECD k tomu přispívá zlepšení výhledu pro dvě největší ekonomiky světa, tedy Spojené státy a Čínu.

Jestliže se zamezí nekontrolovanému šíření koronaviru, světové hospodářství se příští rok vrátí k růstu a zpevní o pět procent, uvedla OECD, která sídlí v Paříži. V červnu organizace prognózovala na příští rok růst hrubého domácího produktu (HDP) světa o 5,2 procenta.

OECD zároveň varovala, že výrazný nárůst počtu případů nákazy či přísnější opatření učiněná proti jeho šíření by mohly výhled na rok 2021 zhoršit, a to o dva až tři procentní body.

Organizace ve své předpovědi vycházela z předpokladu, že se budou i nadále vyskytovat místní ohniska nákazy, proti nimž se ale bude postupovat na lokální úrovni, a že vakcína bude široce dostupná na sklonku příštího roku.

Kroky vlád a centrálních bank na podporu domácností a firem podle OECD pomohly odvrátit ještě výraznější pokles globální ekonomiky, a mělo by se v nich tudíž pokračovat.

Zlepšený výhled skrývá ale velké rozdíly mezi zeměmi

Zlepšený výhled světové ekonomiky nicméně skrývá markantní rozdíly mezi ekonomikami Spojených států, Číny anebo Evropy, které si vedou dobře, a stavem hospodářství v Indii, Mexiku a Jihoafrické republice. Tyto země totiž mají problém dostat šíření koronaviru pod kontrolu.

 Čína, která se s pandemií začala potýkat nejdříve, je jediným státem skupiny velkých ekonomik G20, který letos vykáže hospodářský růst. Činit by mohl 1,8 procenta. V červnu OECD očekávala v případě Číny pokles o 2,6 procenta.

Organizace zlepšila i výhled největší světové ekonomiky, tedy Spojených států. Jejich hospodářství letos podle OECD klesne o 3,8 procenta. V červnu organizace čekala propad téměř dvojnásobný, a to o 7,3 procenta.