Aktivita v čínském průmyslu prý roste nejrychleji za deset let. Firmy vidí optimisticky i příští rok

Aktivita v čínském průmyslu rostla v letošním srpnu nejrychleji téměř za deset let, dokonce více, než se čekalo. Ještě výrazněji než v červenci se zvýšila výroba i příliv nových zakázek a letos poprvé se zvýšil i vývoz. Údaje, které v úterý zveřejnily soukromé společnosti Caixin/Markit, ukazují, že se druhá největší světová ekonomika vzpamatovává z koronavirové krize.

Index nákupních manažerů (PMI) na základě průzkumu Caixin/Markit v srpnu vzrostl na 53,1 z červencových 52,8 bodu. To je lepší výsledek, než se očekávalo. Index se také už čtvrtý měsíc po sobě nachází nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst aktivity od poklesu. To představuje největší expanzi od ledna 2011.

„Dělníky jsme propustili, když pandemie udeřila poprvé. Teď, když máme tolik zakázek, ale nemůžeme sehnat dost lidí,“ řekl agentuře Reuters jeden z podnikatelů z města I-wu.

Oficiální index ukazuje slabší růst

Pozitivní zjištění soukromého indexu Caixin/Markit kontrastují s oficiálním indexem, který v pondělí ukázal za srpen slabší růst aktivity továren. Produkci narušují záplavy v Číně. Oba indexy nicméně vykázaly lepší vývoj vývozních zakázek způsobený rušením koronavirových omezení u obchodních partnerů Číny.

Optimistické zůstávají čínské továrny i ohledně vývoje v příštím roce, i když trochu méně než v červenci. Starosti průmyslovým podnikům v dlouhodobém horizontu dělá intenzita pandemie koronaviru.

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny se ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání zvýšil o 3,2 procenta, analytici přitom očekávali nižší čísla. V prvním čtvrtletí ekonomika naopak klesla o rekordních 6,8 procenta kvůli opatřením, která měla zabránit šíření covidu-19.