Velká voda na Jang-c'-ťiang. Evakuovalo se sto tisíc lidí, v ohrožení je i obří Buddha z osmého století

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová o povodních v Číně (zdroj: ČT24)

Jihovýchod Číny dál sužují záplavy. Kvůli povodním na horním toku čínské řeky Jang-c'-ťiang musely tamní úřady evakuovat kolem 100 tisíc lidí, píše agentura Reuters. Voda ohrožuje také obří sochu Buddhy starou třináct století a vytesanou ve skále nad řekou.

Po povodních a sesuvech půdy způsobených nezvykle silnými dešti se pohřešuje pět lidí v jihočínské provincii Jün-nan. V S'-čchuanu ve městě I-pin se propadlo 21 zaparkovaných vozů, když uprostřed noci voda podemlela silnici. Při incidentu nikdo neutrpěl zranění. 

Zamezovat povodním v regionu by měla obří vodní elektrárna Tři soutěsky. Ta ale teď zaznamenala rekordní průtok. Podle zpravodajky České televize v Číně Barbory Šámalové díky tomu už záplavy nejsou tak katastrofální jako před otevřením monumentální stavby. Vzpomněla na rok 1998, kdy zemřely tisíce lidí. 

Události ČT: Jihovýchod Číny dál sužují záplavy (zdroj: ČT24)

Úřady sdělily, že i přes velký nápor přehrada velký tlak vodního živlu ustojí, informuje Šámalová. Odstřelit se ale musely jiné menší přehrady, což je čínská praxe už z předchozích let, dodala zpravodajka ČT.

Kvůli pandemii koronaviru se Čína potýká s propadem ekonomiky. „Čínská vláda ale nepočítala s povodněmi,“ dodává Šámalová s tím, že se negativně promítnou také do hospodářství; zemi sužují už více než měsíc a vyžádaly si už přes dvě stě životů. Může za ně extrémní množství srážek, které delší dobu na území Číny dopadají. 

Ohrožena je socha, se kterou se pojí legendy

Ohrožena je i obří socha Buddhy, která byla vytesaná do skalního masivu už v 8. století. Památku zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO se snaží čínské úřady a dobrovolníci ochránit bariérami z pytlů s pískem.

Vodní hladina se zvedla až k soše poprvé od roku 1949. Jedna z čínských legend varuje, že pokud si vytesaný Buddha namočí prsty u nohou, záplavy postihnou i šestnáctimilionové Čcheng-tu, cituje BBC státní agenturu Nová Čína.