Čína se kvůli koronaviru bojí o finanční toky. Do ekonomiky napumpuje přes bilion jüanů

Čínská centrální banka v pondělí napumpuje do ekonomiky 1,2 bilionu jüanů (3,9 bilionu korun), aby zmírnila dopady šíření nového typu koronaviru. Čínské finanční trhy byly kvůli oslavám příchodu nového lunárního roku několik dnů zavřené, v pondělí se ale po delší pauze znovu otevírají a vláda má obavy, aby kvůli omezení ekonomické aktivity nebyly narušeny peněžní toky.

Centrální banka peníze poskytne prostřednictvím reverzních repo operací, kdy nakupuje cenné papíry, které později zase prodá. Čínské úřady slíbily, že využijí více nástrojů měnové politiky, aby zajistily dostatečnou likviditu a podpořily firmy, které epidemie koronaviru nejvíce zasáhla. Řada firem totiž poslala zaměstnance na nucenou dovolenou a přerušila činnost, aby zabránila šíření nákazy.

Centrální banka v neděli konstatovala, že celková likvidita v bankovním systému bude po plánované finanční injekci o 900 miliard jüanů vyšší, než byla ve stejném období loni. Podle propočtů agentury Reuters připadá na pondělí splatnost reverzních repo operací v objemu 1,05 bilionu jüanů, což znamená, že v čistém vyjádření se do ekonomiky dostane hotovost za 150 miliard jüanů.

Investoři předpokládají, že začátek obchodování na finančních trzích v Číně bude v pondělí silně rozkolísaný. Trhy jsou uzavřené od 23. ledna a znovu otevřít se měly už minulý pátek, vláda ale rozhodla, že kvůli šíření koronaviru zůstanou uzavřeny až do pondělí. Úřad pro regulaci akciových trhů v neděli ujistil, že s žádným dalším odkladem už nepočítá.