Časy pro turistiku se lepší. Podnikání Čechů v Chorvatsku už zase nabírá obrátky

Události: Podnikání Čechů v Chorvatsku (zdroj: ČT24)

Koronavirus zkomplikoval podnikání i Čechům, kteří si koupili nemovitost v zahraničí a pronajímají ji. Například na chorvatském ostrově Vir až nyní přijímají první objednávky a turisty.

Vystudovaný inženýr kybernetiky ze Sokolova Martin Jedlička žije na Viru deset měsíců v roce. Před třinácti lety měl dopravní nehodu, z jejíchž následků se léčí dodnes.

„Člověk si musel vybrat, jestli dál půjde cestou hektického života, pracovního vytížení, stresu, anebo jestli přejde do jiného režimu,“ vzpomíná. Nakonec zvítězila klidnější varianta a se ženou se rozhodli, že si v Chorvatsku pořídí dům. 

Začali podnikat v turistice. Nabízejí tři apartmány. Vyřízení všech povolení trvalo dva roky. Letos jim – stejně jako všem ostatním – sezonu zkomplikovala nákaza covid-19. „Za poslední tři měsíce jsme přišli zhruba o šedesát klientů, kteří nemohli přicestovat,“ říká Jedlička. 

Nyní se už situace začíná zlepšovat. Pomalu ožívá celý ostrov a přibývá i turistů včetně těch z Česka. Tady se za celou dobu nikdo koronavirem nenakazil.

„Prvních deset dní v měsíci červnu začíná trend růst. Hranice se otevřely a Čechů a Slováků znatelně na ostrově přibývá,“ řekl ředitel turistického centra na ostrově Vir Srdan Liverič. 

Na ostrově žije přes tři tisíce lidí. V hlavní sezoně sem během tří měsíců přijede 50 tisíc turistů. Ceny za ubytování v apartmánech se letos nemění. „Čtyřčlenná rodina za apartmán za den – počítejme kolem 80 eur. Takže to máte někde do 600 eur za týden pobytu,“ vypočítává Jedlička. 

Kromě něj žije nebo podniká na ostrově Vir v turistice až stovka Čechů. Apartmán se tu dá pořídit v přepočtu zhruba za tři miliony korun, rodinný dům je čtyřikrát dražší.