Češi se vracejí do Chorvatska. Většinou dávají přednost kempům či apartmánům

Události: Návrat českých turistů do Chorvatska (zdroj: ČT24)

Čeští turisté se vracejí do Chorvatska, v současné době jich tam tráví dovolenou asi patnáct set. Většina je ubytovaná v kempech nebo apartmánech. Hotelům se zatím spíše vyhýbají kvůli obavám z nákazy koronavirem.

Už pátý den tráví Marcela Černošková s neteří v kempu Vrsar – Istrie. Pláže zatím zůstávají poloprázdné. Musí se na nich dodržovat dvoumetrové rozestupy. „Je to napsáno u toalet, ale jinak to nehlídá nikdo,“ uvedla. 

Koordinátorka delegátů Aneta Grymová zmiňuje, že velmi stoupla poptávka po kempech, stanech, karavanech či po mobilních domech. Právě v nich cestovní kancelář ubytovala jen na Istrii 80 turistů z Česka. 

Koronavirová opatření změnila veškerá pravidla. Například na recepci. „Host si vezme pořadové číslo. Je stanovený limit počtu lidí v recepci, a to do čtyř,“ vysvětlila ředitelka kempu Lanterna na Istrii Daniela Zgrablićová. 

Další novinka platí pro zázemí se sprchami. „U vchodu je semafor. Ten reguluje počet lidí uvnitř. Když svítí červená, je tam maximum lidí,“ dodala Zgrablićová. Tedy tři. Aktuálně je v kempu Lanterna 1400 lidí, což je o 50 procent míň než loni touto dobou.

Kvůli koronaviru přišly o klienty i hotely. Většina se teď snaží zachránit sezonu. Důraz kladou na hygienická opatření. „Personál musí mít roušky, dodržovat hygienu rukou. Neustále si mýt ruce. Novinkou je, že si host nenabírá jídlo sám, ale je obsluhován,“ řekla manažerka kvality hotelů Valamar na Istrii Tea Pestotnik Prebegová.

„Veřejná místa jsou dezinfikována a čištěna v podstatě každou hodinu,“ dodává manažer těchto hotelů Ozren Renko. Důkladně zde uklízejí i pokoje, o čemž chtějí hosty přesvědčit pečetí na dveřích. 

V Chorvatsku je letos o 70 procent méně turistů než loni, uvedl ředitel turistických center v zemi Kristian Stankovič. Podle turistického centra je tam jedna z nejlepších epidemických situací v Evropě. V zemí  aktuálně evidují 15 lidí s covidem-19 a žádné nové případy.