Seznam daňových rájů EU se rozšířil. Přibyla Panama, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy

Evropská unie rozšířila seznam území nespolupracujících v daňové oblasti o čtyři. Rozhodli o tom ministři financí členských zemí, kteří přidali na listinu daňových rájů Panamu, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy. Seznam tak bude obsahovat celkem 12 území.

Pravidelně aktualizovaná listina má přispět k boji se snahou „vyhýbat se daňovým povinnostem“. Zařazeny jsou na ni státy a závislá území, u kterých má EU pochybnosti ohledně daňové transparentnosti, spravedlivého zdanění či dodržování mezinárodních pravidel namířených proti snižování daňových základů a přesouvání zisku jinam.

Smyslem seznamu je podpořit změny na daných územích a umožnit členským státům EU pečlivěji kontrolovat subjekty, které jejich služby využívají.

Území, která Unie na seznam přidala, nedokázala včas provést navržené daňové reformy. Dalších 16 subjektů, jimž hrozilo, že budou na seznam dopsány, dokázalo podmínky Unie splnit.

„Práce na seznamu nespolupracujících daňových jurisdikcí vychází z důkladného posuzování a monitorování přibližně sedmdesáti mimounijních jurisdikcí a z dialogu s nimi. Potřebné daňové reformy, aby vyhověly unijním kritériím, od začátku celého procesu provedlo 49 zemí,“ konstatoval chorvatský ministr financí Zdravko Marič, jehož země Radě EU předsedá.

Práce na seznamu nespolupracujících států podle něho vychází z „důkladného posuzování a monitorování“ přibližně 70 mimounijních zemí a z dialogu s nimi.

Unie vytvořila listinu v roce 2017 a postupně se na ni dostalo až 15 států a závislých území. Některé z nich od té doby zlepšily spolupráci v daňové oblasti a byly ze seznamu vyškrtnuty. Kromě v úterý přidaných je na něm Americká Samoa, Fidži, Guam, Omán, Samoa, Trinidad a Tobago, Americké Panenské ostrovy a Vanuatu. 

EU hodnotí přístup jednotlivých zemí podle tří hlavních kritérií: daňové transparentnosti, spravedlivého zdanění a reálné hospodářské aktivity. U států, které se ocitnou na černém seznamu, může EU například rozhodnout, že evropský blok a jeho finanční instituce nebudou v těchto zemích provádět žádné finanční operace. Další sankce mohou za sebe přijmout také členské státy.

Státy EU v úterý rozšířily i takzvaný šedý seznam, na němž figurují země, které nedodržují některé podmínky a dostaly lhůtu na jejich splnění. Mezi 13 státy, které dnes byly na tuto listinu zařazeny, je například Turecko. Ankara má do konce roku čas, aby se zapojila do automatické výměny informací o bankovních účtech. Další revizi seznamů plánuje EU v říjnu.