TÉMA

Kajmanské ostrovy

Hurikán Beryl udeřil na Jamajce, platí zákaz vycházení

Oko hurikánu Beryl se ve středu kolem 21:30 středoevropského času nacházelo v Karibském moři asi 30 kilometrů jižně od Jamajky. Hurikán, který si na ostrůvcích v jihovýchodním Karibiku vyžádal nejméně sedm životů, se podle meteorologů sice nedotkl jamajské pevniny, jeho dopady jsou však stejné – silné nárazy větru a přívaly deště, na které se obyvatelé Jamajky připravovali v uplynulých hodinách a dnech. Na ostrově vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení, informovala agentura AP. Ohrožené jsou také Kajmanské ostrovy.
3. 7. 2024Aktualizovánovčera v 22:50|

Bouře Eta sílí a řádí na Kubě, v Mexiku zabila nejméně dvacet lidí

Bouře Eta nad Karibským mořem podle očekávání meteorologů zesílila a dorazila ke břehům Kuby. Uvedlo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Zatím poslední zemí, kterou zasáhla, bylo Mexiko, kde zemřely minimálně dvě desítky lidí. Po Kubě by měla zasáhnout i jih Floridy. V Guatemale po sesuvech půdy způsobenými vytrvalým lijákem pokračují záchranné práce.
8. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 12:27|

Seznam daňových rájů EU se rozšířil. Přibyla Panama, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy

Evropská unie rozšířila seznam území nespolupracujících v daňové oblasti o čtyři. Rozhodli o tom ministři financí členských zemí, kteří přidali na listinu daňových rájů Panamu, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy. Seznam tak bude obsahovat celkem 12 území.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 18:11|

Větrné elektrárny se Norsku vymkly kontrole. Jsou výnosným byznysem

Norsko si své přírodní zdroje dobře kontroluje. Nejdřív zabránilo skupování jezer a řek kvůli stavbám vodních elektráren, pak přišla na řadu výhradně státem řízená těžba ropy. Co ale Oslu proklouzlo mezi prsty, je vítr. Elektrárny rostou v posledních letech po celé zemi. Kvůli nedostatečným zákonům je může vlastnit kdokoli a hlavně se může velmi snadno vyhnout placení daní.
30. 11. 2019|