Bouře Eta sílí a řádí na Kubě, v Mexiku zabila nejméně dvacet lidí

Bouře Eta nad Karibským mořem podle očekávání meteorologů zesílila a dorazila ke břehům Kuby. Uvedlo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Zatím poslední zemí, kterou zasáhla, bylo Mexiko, kde zemřely minimálně dvě desítky lidí. Po Kubě by měla zasáhnout i jih Floridy. V Guatemale po sesuvech půdy způsobenými vytrvalým lijákem pokračují záchranné práce.

Bouře postupuje přes střední Kubu v místech, kde se nacházejí města Sancti Spiritus, Ciego de Ávila a Morón. Směrem k severovýchodu se pohybuje rychlostí 20 kilometrů za hodinu, doprovázená vichrem o rychlosti 100 kilometrů za hodinu.

V pondělí brzy ráno by měla zasáhnout jižní cíp Floridy. Podle NHC mohou přívalové povodně způsobené vydatnými srážkami zasáhnout Kajmanské ostrovy, Jamajku a Bahamy.

Kubánský meteorologický úřad varoval před přívalovými dešti, záplavami a větrem o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu. Právě záplavy by se mohly stát velkým problémem. Půda na ostrově je po posledních deštích silně nasáklá vodou a další déšť může vyvolat povodně zejména v horských oblastech a podél řek, varovaly úřady.

Floridský guvernér Ron DeSantis v sobotu v osmi okresech vyhlásil stav nouze a jejich obyvatele vyzval, aby se zásobili.

Úřady středoamerických států od Panamy po Mexiko, na jejichž břehy Eta v úterý dorazila jako silný hurikán čtvrté kategorie, stále sčítají ztráty na životech i škody způsobené sesuvy půdy a záplavami. Eta si zatím vyžádala desítky mrtvých a více než stovku pohřešovaných. Očekává se, že bilance obětí dále poroste.

Nejhorší situace je v Guatemale

Nejhůře zasaženým státem v regionu je patrně Guatemala, kde bylo potvrzených patnáct úmrtí a nejméně 109 lidí se pohřešuje. Záchranné týmy po některých z nich pátrají ve zhruba 150 domech, které v odlehlé vesnici v regionu Alta Verapaz zavalily sesuvy půdy způsobené přívalovými dešti.

Nejméně dvacet obětí hlásí Mexiko. Bouře zasáhla hlavně mexický stát Chiapas, kde zničila kolem devíti set domů. Silné deště způsobily sesuvy půdy a záplavy na pěti řekách ve státě, který hraničí s Guatemalou. Sesuvy zablokovaly místní silnice. Deset mrtvých bylo nalezeno v řece, dalších deset, včetně nejméně tří dětí, bylo nalezeno na dalších čtyřech místech.

Dalších nejméně dvacet lidí zabila bouře v Hondurasu, pět v Panamě a po dvou v Kostarice a v Nikaragui.