Hurikán Beryl udeřil na Jamajce, platí zákaz vycházení

Oko hurikánu Beryl se ve středu kolem 21:30 středoevropského času nacházelo v Karibském moři asi 30 kilometrů jižně od Jamajky. Hurikán, který si na ostrůvcích v jihovýchodním Karibiku vyžádal nejméně sedm životů, se podle meteorologů sice nedotkl jamajské pevniny, jeho dopady jsou však stejné – silné nárazy větru a přívaly deště, na které se obyvatelé Jamajky připravovali v uplynulých hodinách a dnech. Na ostrově vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení, informovala agentura AP. Ohrožené jsou také Kajmanské ostrovy.

Lidé na Jamajce kvůli tomu přibíjeli prkna na svá okna, vytahovali z moře své čluny a preventivně rozebírali billboardy. Úřady už před příchodem bouře prohlásily celý ostrov za zónu zasaženou živelní pohromou, od šesti hodin ráno do šesté večer platí na celém území zákaz vycházení. Premiér Jamajky Andrew Holness dopředu vyzval obyvatele, aby se zásobili pitnou vodou a konzervami.

Meteorologové předpovídají, že během středy i v následujících dnech bude Beryl slábnout, stále ale zůstane hurikánem. Po Jamajce pravděpodobně v menší míře zasáhne Kajmanské ostrovy, poté má postupovat k mexickému poloostrovu Yucatán a následně se dotknout jihu amerického státu Texas. Jeho guvernér Greg Abbott uvedl, že již pověřil státní záchranné složky, aby byly připravené na dopady hurikánu reagovat.

„Je to nejčastěji zaznamenaný hurikán páté kategorie v Atlantiku, Karibiku a střední Americe,“ přiblížila mluvčí Světové meteorologické organizace Clare Nullisová. „Vytváří precedens pro to, čeho se tak obáváme – tedy že bude velmi, velmi aktivní a nebezpečná hurikánová sezona,“ upřesnila.

„Klimatická krize tlačí katastrofy do nových, rekordních výšin,“ komentoval aktuální hurikán výkonný tajemník OSN pro změny klimatu Simon Stiell. „Řešení jsou zjevná: Potřebujeme mnohem odvážnější klimatické kroky. Hned,“ uvedl na síti X.

Události: Následky hurikánu Beryl (zdroj: ČT24)

Spoušť v Grenadě

Hurikán dosahoval nejvyššího pátého stupně s rychlostí přes 250 kilometrů za hodinu. Mírně pak zeslábl v úterý večer. Mimořádné škody podle úřadů zanechal na ostrově Union. Podle tamního ministra je až devadesát procent domů zničeno nebo vážně poškozeno. Z Unionu je také hlášena jedna z obětí.

Tři životy si živel vyžádal v Grenadě. „Možnost, že by mohlo dojít k dalším smrtelným nehodám, zůstává chmurnou realitou. Pořád máme velmi omezený pohyb kvůli tomu, že čerpací stanice jsou zcela zničeny,“ uvedl premiér Grenady Dickon Mitchell.

„Naprostá devastace zemědělství. Naprosté a úplné zničení přírodního prostředí. Na ostrově Carricou nezbyla prakticky vůbec žádná vegetace,“ komentoval Mitchell dopady přírodního neštěstí na ekonomiku ostrova.

V úterním videobrífinku Mitchell zdůraznil, že přírodní katastrofa nejvíce postihla Carriacou a Petite Martinique, dva ze tří ostrovů, které tvoří zemi. „Není tu žádná elektřina. Domy a budovy jsou téměř úplně zničené,“ uvedl Mitchell. V zasažených oblastech podle něj zůstává kvůli strženému elektrickému vedení neprůjezdná řada silnic. Mimo provoz jsou také některé čerpací stanice, což omezuje další zásobování zasažených oblastí.

Škody jsou pak hlášeny i z dalších karibských ostrovů – například z Barbadosu nebo Svaté Lucie. Tři životy si hurikán vyžádal i na severu pevninské Venezuely, dalších pět lidí se tam pohřešuje. Silný vítr zasáhl v úterý odpoledne i hlavní město Haiti Port-au-Prince. Nový haitský premiér Garry Conille vyzval obyvatele, aby přijali preventivní opatření a „zůstali ve střehu“.

Venezuela

Živel zpustošil i pobřeží Venezuely, kde města ničily zvednuté hladiny řek. Zemřeli tam nejméně tři lidé. Další se pohřešují. „Všichni jsme tady přišli o všechno. Hodně domů se zřítilo. Spousta dětí utrpěla zranění,“ prohlásil Yuma Rodríguez, obyvatel venezuelského města Cumanacoa.

Tisíce lidí jsou bez střechy nad hlavou a urgentně potřebují dodávky jídla a léků nebo generátory. Místní vlády zřejmě budou potřebovat mezinárodní pomoc, náprava škod může trvat i celý rok.