Hurikán Beryl trápí Karibik. Zesílil na nejvyšší stupeň

Hurikán Beryl zasáhl pobřeží Karibiku (zdroj: Reuters)

Hurikán Beryl v jihovýchodním Karibiku zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň. Podle agentury AP o tom v noci na pondělí SELČ informovalo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). V ostrovním státě Grenada si živel vyžádal jednu oběť, v oblasti nefungují komunikační linky.

Střed bouře se setkal s pevninou v pondělí na malém grenadském ostrově Carriacou, kde vytrhával dveře, okna a střechy domů. Hurikán v tu dobu provázel vichr o rychlosti 240 kilometrů v hodině, který později zesílil až na 260 kilometrů v hodině.

Sledujte satelitní záběry oka tropické bouře (zdroj: Reuters)

Grenadský premiér Dickon Mitchell uvedl, že úřady nejsou schopny kvůli nefungujícím komunikacím situaci na ostrovech Carriacou a Petite Martinique posoudit. Škody hlásí také Barbados.

Meteorologové sdělili, že hurikán postupuje na severozápad a ve středu by se měl prohnat kolem Jamajky.

Meteorologové letos očekávají extrémně aktivní sezonu hurikánů, která zpravidla trvá od června do listopadu. Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) v květnu předpověděl vznik čtyř až sedmi silných hurikánů s větrem okolo 200 kilometrů v hodině. Důvodem je i extrémně vysoká teplota vody v části Atlantiku, kde se tropické bouře utvářejí.